BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenors gode samvittighet

Telenor ville ikke ha engasjert seg i Bangladesh om en ikke hadde samarbeidet nært med Grameen Bank, konstaterer konsernsjef Tormod Hermansen. Selv om Telenor også bidrar i utviklingen i landet er selskapets hovedformål i landet å tjene penger på mobilnettet, sier han.

Frode Eriksen
26. sep. 1997 - 11:22

- GrameenPhone har vært en stor suksess, noe som i stor grad skyldes samarbeidet med Grameen Bank og Muhammad Yunus, sier Tormod Hermansen.

Telenor har så langt investert 50 millioner kroner i utbygging av mobilnettet til GrameenPhone i Bangladesh og er interessert i å gå inn med mer. Hermansen ser for seg en fremtid for selskapet med en mulighet for en million kunder i løpet av fem år, med overskudd på driften i løpet av to år.

GrameenPhone åpnet den første delen av sitt GSM-nett 26. mars, på Bangladesh' nasjonaldag. Mannen bak Grameen Bank, Muhammad Yunus, sier at telefonnettet i Bangladesh får en etterlengtet utbygging med Telenors engasjement.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

- Vi valgte å samarbeide med Telenor fordi selskapet har kommet langt innen teknologi, med lang erfaring i drift av mobiltjenester i Europa, sier Yunus. Han sier at det så langt er investert USD 150 millioner i GrameenPhone, og at det skal investeres USD 500 millioner i løpet av fem år.

- Det er ikke bare snakk om å bygge et nytt telenett i Bangladesh. Vi har 130 millioner innbyggere i landet og det finnes 400.000 fasttelefoner. Telefon er status, sier Yunus.

- Tenk deg da en mobiltelefon i hendene på en fattig kvinne i en landsby i Bangladesh. Det blir som et slags esel for henne. Hun kan leie ut telefonen til andre i landsbyen, og dermed tjene penger på telefonen. Dette systemet er etablert i 14 landsbyer utenfor Dacca, og er planlagt benyttet i landets 68.000 landsbyer. Vi opererer også med telefontakster som er de billigste i verden.

- Bangladesh er ofte utsatt for oversvømmelser og kraftige vinder som ødelegger det lille som er av infrastruktur. I en slik situasjon er det svært vanskelig å komme i kontakt med sine slektninger blant annet fordi det ikke finnes telefoner i landsbyen. Med en mobiltelefon i landsbyen kan folk komme i kontakt med slektninger og få vite hva som har skjedd, sier Yunis, som mener mobiltelefonen vil være et positivt tilskudd til den bangladeshiske landsbygda.

To andre selskap fikk GSM-lisenser samtidig med GrameenPhone, men ingen av dem kan vise til tilnærmelsesvis de 14.000 abonnentene som GrameenPhone sitter med seks måneder etter etableringen av det første nettet i hovedstaden Dacca.

GrameenPhone
GrameenPhone eies av Telenor med 51prosent, Grameen Banks' datterselskap Grameen Telecom eier 35 prosent, det japanske handelshuset Marubeni 9,5 prosent og Gonofon 4,5 prisent. Gonofon er forøvrig etablert av en bangladesh-amerikaner, Iqbal Quadir, som hadde idéen og fikk involvert både Telenor og Grameen Bank i mobilprosjektet. Sitter med en GSM mobillisens, der den første delen av nettet ble åpnet 26. mars 1997, med planlagt full dekning av landet i løpet av fem år.
Grameen Bank (etabl. 1983)
Grameen Bank har nærmest revolusjonert kredittsystemet i Bangladesh ved å innvilge kreditter til fattige kvinner på landsbygda som vil etablere egen arbeidsplass. Ingen andre banker ville gi slike kreditter. Grameen Banks system er adoptert av en rekke land, deriblant Norge. De siste 20 årene har banken fått over 2,1 millioner lånetakere og over 1000 filialer. Vel ti milliarder kroner er lånt ut så langt til kvinner i hele 36.000 landsbyer.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.