JUSS OG SAMFUNN

Mener IT-gigantene svindler i stor stil

Mange IT-selskaper er delaktige i økonomisk krimintalitet, hevder BI-professor Petter Gottschalk.

Det er ikke bare Siemens Business Services (SBS) av IT-selskaper som blir anklaget for korrupsjon. I forrige uke gikk Norges mest kjent korrupsjonsjeger Eva Joly ut og fortalte om Siemens-konsernets frynsete rykte.

- De har en svartekasse på over 10 milliarder kroner, og de har brukt mye energi på å få gjennom kontrakter ved korrupsjon, uttalte Joly.

Nå hevder også BI-professor Petter Gottschalk at IT-gigantene er delaktige i dumping, skattejuks og korrupsjon. Professoren skriver for tiden på en bok om økonomisk kriminalitet, og i et intervju med Computerworld fyrer han av kraftig skyts mot måten internasjonale IT-giganter flytter tall mellom landene de opererer i for å komme gunstigst mulig ut.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

De amerikanske IT-selskapene omsetter for flere milliarder kroner i det norske markedet, men det er få som kjenner til resultattallene ettersom de lokale tallene ikke blir oppgitt.

Til Computerworld sier Gottschalk at selskapene opererer i beste fall i en juridisk gråsone.

Han mener de amerikanske selskapene flytter tallene mellom landene etter hva som er mest gunstig for de globale regnskapene, som er en finansiell styring som er ulovlig.

Det kan skje i form av at overskuddet flyttes ut av landet til et land med lav skatt, for eksempel Irland. Det andre er prisdumping ved at produkter og tjenester prises på en måte som ikke er regningssvarende.

Google er blant de selskaper som sender alle sine regninger fra Irland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.