15.000 brukere inviteres nå til å delta i en offentlig betatesting av en tjeneste som åpner for at kontorstøtteprogrammet OpenOffice.org kan kjøres direkte i brukerens nettleseren, uten at brukeren må gjøre annet enn å klikke på et par lenker.
Online-utgaven av OpenOffice.org tilbys av Ulteo, et selskap opprettet av Gaël Duval, mannen bak Linux-distribusjonen Mandriva.
I motsetning til mange andre webbaserte kontorapplikasjoner, er ikke webutgaven av OpenOffice.org utviklet spesielt for weben. I stedet benyttes en Java-basert utgave av VNC-klienten, som ofte brukes for å administrere PC-er og servere over nettverk. Brukerne ser dermed et skrivebordsmiljø på en maskin i den andre enden av forbindelsen.
Sammen med selskapets hovedprodukt, Ulteo Online Desktop, skal nettutgaven av OpenOffice.org åpne for nye samarbeidsmuligheter. Blant annet skal en bruker kunne invitere andre til å samarbeide om et delt dokument i sanntid. Invitasjoner sendes per e-post. Brukeren som inviterer skal kunne avgjøre om de inviterte brukerne skal gis full tilgang eller bare leseaksess.
Florian Effenberger, som er tilknyttet markedsføringsprosjektet til OpenOffice.org, sier i en pressemelding at Ulteos løsning er valgmulighet som er spesielt interessant i forbindelse med opplæring og arbeidsgrupper.
Ulteo mener at løsningen vil være en fin måte for OpenOffice.org-brukere å introdusere programvaren for andre brukere, uten at de må laste ned og installere programmet.
Brukere som ønsker å teste betaversjonen, kan registrere seg på denne siden. Etter registreringen kommer man til en side hvor man må velge hvilken OpenOffice.org-applikasjon man vil kjøre, altså Writer, Impress, Calc, Draw, Math eller Base, samt en håndfull ulike språk. Norsk er foreløpig ikke blant disse.
Det tilbys foreløpig 1 gigabyte lagringsplass til dokumenter. Løsningen skal være testet i Firefox, Internet Explorer og Safari. Den skal ikke være avhengig av noe spesifikt operativsystem, men krever foreløpig Java Runtime Environment levert av Sun.
Ulteo har servere i Nord-Amerika og Europa, men alt tyder på at kapasiteten for lengst er blitt sprengt. På nettstedet meldes det om stor pågang, og digi.no har ikke vært i stand til å få startet applikasjonen i dag.
Ars Technica har derimot fått testet løsningen og skriver at funksjonaliteten langt overgår den til konkurrentene, men at systemet foreløpig er preget av treghet og lange ventetider.
Det er ikke oppgitt noen dato for når produktene skal lanseres.