Google har som en av sine mange må å gjøre alle verdens bøker søkbare, men med Google Booksearch har de ofte blitt møtt med frykt av den etablerte bokbransjen når de skanner og digitalisere bøker.
Bøkene i Boksøk-indeksen stammer fra to typer kilder: partnerprogrammet (the Partner Program) og biblioteksprosjektet (the Library Project). 27 bliblioteker, hvorav 6 europeiske, er med på å digitalisere bøkene. Bibliotekdelen, der Google skanner millioner av bøker uten tillatelse, viser brukerne små utklipp. I partnerdelen skanner Google bøkene etter tillatelse, og viser brukerne opptil 20 prosent av boken.
Nasjonalbiblioteket har allerede begynt å skanne flere titalls tusen bøker som fritt kan leses på PC-en.
På mandag lanserte Google den norske utgaven av boksøket.
Les også:
- [07.11.2008] - En seier for opphavsretten
- [29.10.2008] Google har gjort tidenes bokavtale
- [14.10.2008] Slår sammen digitale samlinger
- [17.12.2007] Google lanserer norsk boksøk
- [05.01.2007] Google skal møte Bokhandlerforeningen
Forleggerforeningen har tidligere vært avventende i forhold til Googles initiativ, men ifølge Aftenposten skal Gyldendal forlag nå være på gli.
Gyldendals informasjonssjef Bjarne Buset sier til Aftenposten at Googles bokprosjekt er kjempeflott og en vakker ide å gjøre alle verdens bøker tilgjengelig. Men noen er nødt til å betale opphavspersonene.
-Vi er lystne til å være med, men mye er fortsatt uavklart på rettighetssiden og der har vi en slags dialog. I det øyeblikket vi får en enighet med Google om hvordan dette skal gjøres, er vi veldig interessert, sier Buset.
I partnerprogrammet derimot gjøres 20 prosent av innholdet tilgjengelig.
Med dagens lansering i Norge er Google Book Search nå tilgjengelig i over 120 land, med bøker på mer enn 100 språk i indeksen.