FORBRUKERTEKNOLOGI

Alt du ikke trenger å installere:

21. des. 2007 - 13:01

Kontorprogramvare:

Abiword er et tekstbehandlingsprogram som mye av den samme funksjonaliteten som Microsofts Word, men som er langt mindre ressurskrevende. Du kan laste det ned her.

OpenOffice.org er en omfattende konkurrent til Microsoft Office som også finnes i en installasjonsfri versjon. Pakken inneholder tekstbehandler, regneark, presentasjonsprogram, tegneprogram og database. Nedlasting her.

Scribus er et omfattende verktøy for å lage trykksaker som bøker, reklameplakater, CD-covere også videre. En installasjonsfri utgave finnes her.

Kompozer er et WYSIWYG-verktøy for redigering av websider, tilsvarende Frontpage og Dreamweaver, men med noe enklere funksjonalitet. Fritt tilgjengelig og installasjonsfritt her.

Foxit er en relativt funksjonsrik, men likevel rask fremviser av Acrobat/PDF-programmer, som laster fortere enn Adobes egen. Den finnes også i en installasjonsfri utgave her.

E-post:

Mozilla Thunderbird Portable er en funksjonsrik e-postklient som du ikke trenger å installere, men den mangler kalender slik for eksempel Microsoft Outlook gjør. Du finner den her.

Multimedia:
VLC. Her får du en installasjonsfri video- og musikkspiller som takler de aller fleste formater. VLC støtter blant annet MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DivX, XviD, WMV, mp3, ogg, DVD, VCDs og en rekke streaming-formater. Installasjonsfri selvfølgelig.

Audacity er et populært program for miksing og redigering av lyd. En installasjonsfri utgave finnes her.

CamStudio er et program som kan ta opp all aktivitet som skjer på skjermen din, i tillegg til lyden, og lagre den enten som AVI-videofiler eller som Streaming Flash-videoer for publisering på for eksempel websider. Du finner en installasjonsfri utgave av CamStudio her.

Lynmeldinger og IP-telefoni:

Pidgin (tidligere kalt Gaim Portable) er et lynmeldingsprogram som lar deg kommunisere med brukere som benytter både Microsoft Messenger, Yahoo Messenger og mange andre alternativer. Last ned Pidgin her.

Skype-klienten, som tilbyr IP-telefoni og lynmeldinger, kan faktisk kjøres installasjonsfritt, men det krever en liten innsats fra brukeren. En forklaring på hvordan det gjøres finnes her.

Bildebehandling:

Gimp er et gratis bildebehandlingsprogram som tilbyr mye av det samme Photoshop. Programmet kan brukes til avansert fotoredigering, batch-konvertering av bildefiler og mye mer. Nå kan du også få den med deg på en USB-pinne, og programmet er på bare 17,5 MB. Last ned her.

XnView er et program for å vise og konvertere bildefiler. Støtter over 400 grafikkformater. Her finner du det.

Kalender:

Sunbird Portable er et kalender- og oppgaveprogram basert på den samme teknologien som nettleseren Firefox. Last ned her.

Webbasert programvare:

Google Docs er Google samling av enkle Internett-baserte Office-appliokasjoner. Gjennom en nettleser kan får du servert en tekstbehandler, regneark og et presentasjonsprogram. Du får i tillegg en lagringskonto hos Google til dine dokumenter, men du kan også lagre eller åpne dokumenter til og fra egen harddisk. Google Docs støtter filformatene doc (word), xls (Excel), Open Document (ODT og ODS), RTF, CSV og Powerpoint PPT. Google Docs har norske menyer og stavekontroll.

Du finner mer om Google Docs her.

Derimot er det Zoho som serverer den største samlingen av gratisapplikasjoner over internett. Registrerer du deg på Zoho, kan du nå gjennom en nettleser bruke 10 applikasjoner gratis. Du får også en gratis konto for lagring av data. Mer informasjon om hvordan du går fram finnes her.

Nettlesere:

Den norske nettleseren Opera er tilgjengelig i en installasjonsfri versjon. Den finner du her.

Foretrekker du derimot Mozillas Firefox, kan Firefox Portable Edition være noe for deg. Last ned her.

Sikkerhet og antivirus:

Det finnes faktisk antivirusløsninger som ikke behøver å installeres. Den mest kjente er virusskanneren ClamWin Portable. Den mangler dog en sanntids skanner. Du kan laste den ned herfra.

Dr.Web CureIt skal i tillegg til virus, også greie å finne og fjerne spionvare, rootkits og annen skadevare. Her finner du den.

KeePass Password Safe er et verktøy for å oppbevare innloggingsinformasjon. Informasjonen oppbevares i en kryptert database. Last ned herfra.

Omziff er et enkelt program for kryptering og dekryptering av tekstfiler. Støtter syv ulike krypteringsalgoritmer. Klikk her for å laste ned.

Webserver:

XAMPP er en integrert serverpakke for Windows med alt man trenger for webpublisering – blant annet Apache, MySQL, PHP og Perl. Bare pakk ut og kjør, etter at du har lastet ned herfra.

InstantRails er en lignende pakke, men er basert på Ruby og Rails i stedet for PHP og Perl. Du finner InstantRails her.

PuTTY er en populær telnet- og SSH-klient for innloggin på servere og andre maskiner. Last ned og kjør med en gang.

Filbehandling:

7-Zip er et verktøy for å komprimere enkeltfiler og filsamlinger. Pakker ut de fleste vanlige formater. Du finner det her.

FileZilla er en avansert FTP-klient med et intuitivt dra-og-slipp-grensesnitt og støtte for krypterte forbindelser. Last ned her.

FreeCommander er et kjent og kjært alternativ til Windows Explorer med støtte for all vanlig filbehandlingsfunksjonalitet. Prøv den her.

Diverse:

TreePad Lite er et personlig databaseprogram som lar brukeren lagre notater, e-post, bokmerker og mye annet i en velordnet fil. Last ned herfra.

CurrPorts er et verktøy som lister alle de åpne nettverksportene på PC-en din, samt programmene som bruker dem. Du finner CurrPorts her.

Samlepakke med 11 programmer:

PortableApps samlepakke med installasjonsfri programmer: I en fil på 89 MB får du følgende samling: ClamWin Portable (antivirus), Mozilla Firefox nettleser, Gaim Portable lynmeldingsklient, OpenOffice.org Portable (kontorpakke), Mozilla Sunbird Portable kalender og oppgavestyring, samt e-postklienten Mozilla Thunderbird. Last ned hele pakken fra denne siden.

Her kan du lese flere fotoreportasjer:

Proppfull av IT, men kræsjer ikke

Se hvordan de styrer luftrommet

Ukjent bunker samler norsk IT-bransje

Serverne du håper skal stoppe

Slik blir Windows Server 2008

Her er Internett-Norge koblet sammen

Se et glimt av framtidens mobiler

Glem hjemmesider, lag kontor i 3D-verden

Slik lager de superspillet

Puslespillet som får mobilen til å ringe

Norges største og dyreste datasamling

Slik kan du lage 50.000 PC-er på en dag

Her er Norges dyreste datamaskin

Vet du hvordan Internett fungerer?

PC til 618 kroner imponerer stort

Får inn 1 million feil om dagen

Dette skjer når du klikker på kjøpknappen

Her er Lyses super-raske fiberbredbånd

I denne kjelleren ligger pengene dine

Tilbake til hovedartikkel

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra