Flere IT-selskaper er anklaget for smøring og korrupsjon etter skandalene med utilbørlige fordeler gitt til forsvarstopper.
Selv om det ikke skal være snakk om store beløp, kan anklagene få store konsekvenser for de siktede i forsvarssaken. Det har skapt stor usikkerhet om hva som er akseptabelt og hva som ikke er det.
Frykten for å bli anklagd for å ta i mot smøring, har gjort store deler av bransjen nervøse, og da spesielt ansatte i offentlig sektor.
Da IT-konsulentselskapet Accenture arrangerte sitt årlige "Innovation Fair" i november, takket flere nei til å delta fordi det var gratis, skriver Dagens Næringsliv.
- Dette er et bredt faglig arrangement, men offentlige institusjoner krevde å betale, sier Nils Øveraas, administrerende direktør i Accenture, til Dagens Næringsliv.
Andre kilder som digi.no har vært i kontakt med, bekrefter at dette nå har blitt vanlig praksis blant offentlige kunder. Det resulterer i ryddigere forhold, men det fører også til at en rekke ansatte i offentlig sektor får mindre faglig påfyll og færre faglige innspill fra personer utenom eget arbeidsmiljø.
- Nå er folk livredde for å trå feil. Jeg mener pendelen slår for langt den andre veien, sier Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge, til Dagens Næringsliv.
Fornyingsdepartementet lagde i 2005, under ledelse av Morten Meyer, et eget hefte med retningslinjer for hva som er akseptabelt for ansatte i staten.
Her kan du laste ned Fornyingsdepartementets retningslinjer.