Mandag 28. januar 2008 klokken 08:02, kom det en børsmelding om at Nokia har lagt inn bud på det norske programvareselskapet Trolltech.
Finnene tilbyr en pris som er 60 prosent høyere enn aksjekursen, og de har allerede fått forhåndsaksept fra 66,43 prosent av aksjonærene. Kjøpet går med all sannsynlighet igjennom, og dermed forsvinner et av Norges mest lovende selskaper ut av landet.
Trolltech er et ganske spesielt selskap, og det er langt fra alle som forstår selskapet - selv innenfor IT-bransjen. digi.no har gjennom flere artikler gått i dybden på selskapet, for å forstå og forklare hva selskapet driver med.
Les også:
- [12.01.2009] Utenlandske eiere sikret fremtiden
- [29.09.2008] Motorola satser hardt på Google Android
- [24.04.2008] Friprog har blitt milliardindustri i Norge
- [22.02.2008] Solgte fri programvare for nær kvart milliard
- [12.10.2007] - Det er det rare. Folk betaler selv om de ikke må
- [29.03.2007] Trolltech mener de er et åpent Microsoft
- [05.07.2006] Trolltech er på børs
- [30.05.2006] Trolltech forklarer sin rare forretningsmodell
- [24.05.2006] Trolltech skal noteres på Oslo Børs
- [16.02.2006] Slik kan penger tjenes på åpen kildekode
Trolltech er et programvareselskap som lever av å selge lisenser, selv om de også deler ut all programvaren gratis: - Det er der rare. Folk betaler selv om de ikke må.
Det har vært mer vanlig for åpen kildekode-selskaper å satse på å levere tilleggstjenester i form av abonnement eller lignende, men Trolltech har isteden satset for fullt på en modell som kalles dual-lisensiering. Det er en modell der kundene kan velge å betale for en kommersiell lisens, eller de kan få programvaren gratis hvis de akspeterer å følge kravene til en GPL-lisens.
Ulempen med å få programvaren gratis under GPL, er at da må man selv dele ut sin egen programvare under den samme åpne lisensen. Mange vil hevde at det ikke er noe problem, men for mange endel kunder er det avgjørende for at de isteden foretrekker å betale for en kommersiell lisens.
Trolltech har vært en av pionerene innen dual-lisensiering. Les mer om det i her: Trolltech forklarer sin rare forretningsmodell.
- Vi viste ikke om andre som gjorde det den gangen. I ettertid fant vi ut at det var et annet bittelite selskap som hadde gjort det før oss, sa Trolltech-sjef Eirik Chambe-Eng til digi.no, i et stort intervju mai 2006.
Andre selskaper har gjort noe av det samme, deriblant svenske MySQL og norske eZ Systems. MySQL er forøvrig nok et åpen kildekode-selskap som kjøpes opp av en etablert aktør. De ender opp hos Sun Microsystems.
Trolltech mener dual-lisensiering er den naturlige veien å gå for programvareselskaper.
- Salg av support og tilleggstjenester er det vi kaller første generasjons åpen source forretningsmodell. Andre generasjon er dual-lisensiering som vi bruker. 95 prosent av inntektene våre kommer fra lisenssalg. Vi tilbyr kursing, ekstra support og litt konsulent, men vi prøver å holde oss unna den delen. Vi er et produktselskap, sa Chambe-Eng til digi.no i mai 2006.
Trolltech var lenge ledet av et tohodet troll. Eirik Chambe-Eng og Haavard Nord delte jobben som administrerende direktør, eller co-CEO som de skriver på visittkortet sitt.
Eirik Chambe-Eng trakk seg fra sjefsjobben som en følge av sykdom. Han fortsatte imidlertid å jobbe i selskapet i en 80 prosents stilling.
En av grunnene til at Trolltech er et av Norges mest spennende IT-selskaper, er at de lager en plattform som det er mulig å bygge videre på.
I et lengre intervju med digi.no fortalte Haavard Nord om selskapets satsning på det å være et plattformselskap: Trolltech mener de er et åpent Microsoft.
Det vil si et selskap som lager noe som andre aktører bygger på toppen av. Dermed får man et økosystem rundt sine egne løsninger.
Microsoft er trolig tidenes mest vellykkede plattformselskap med Windows, men også produkter som Office og SQL Server. Selv om andre til tider leverer bedre produkter, så vil mange fortsette å bruke produktene som kjører på deres plattform.
Med utgangspunkt i sitt utviklingsbibliotek Qt, gjør Trolltech det mulig å lage programvare som enkelt kan flyttes på tvers av plattformer. I motsetning til Java, skjer dette på et så lavt nivå at ytelse ikke er noe problem.
Denne plattformen kan de så bruke til å entre andre markeder, noe de også gjorde med sin Qtopia-plattform, som nå brukes i en lang rekke mobiler. Selskapet lagde 1.000 enheter av en egenprodusert Greenphone, for å demonstrere hva som var mulig å få til. På tross av stor interesse fra markedet, var de imidlertid nøye på å ikke følge opp med flere egne mobiler, for ikke å konkurrere med sine kunder. Mobilen viste imidlertid hvor enkelt det var for Trolltech å entre et nytt marked med utgangspunkt i sin plattformteknologi.
Med utgangspunkt i Qt-plattformen har de potensialet til å gå inn i en rekke markeder. Ulempen er at de som plattformselskap må konkurrere mot giganten Microsoft. Det er det mange som har prøvd, men få som har lykkes med. Åpen kildekode er imidlertid en mulig døråpner i den kampen.
- Det er veldig vanskelig å etablere en proprietær teknologi nå. Den store forskjellen på vår modell og de gamle, er at de gamle er ekstremt lukket og man har liten inflytelse. Bedrifter som skal investere i teknologi, ønsker ikke og orker ikke å investere i proprietær teknologi, sa Nord.
Han var klar på at åpen kildekode var fremtiden for Trolltech, og også resten av programvarebransjen. Nord mente at bransjen var inne i en megatrend med åpen kildekode.
Proprietære plattformselskaper ble kjempestore pengemaskiner. Det er ikke like lett for selskaper som leverer programvaren sin under åpen kildekode-lisenser, men muligheten for å tjene gode penger og å bli en av bransjens pilarer er tilstede.
Trolltech ble børsnotert i juni 2006, og opplevde en rekke nedturer etter kvartalspresentasjonene. Selskapet prioriterte vekst fremfor lønnsomhet, men investorene ble nervøse. Nå selges selskapet for omtrent samme aksjekurs som da de ble børsnotert.
- Jeg tror det er ganske få som forstår Trolltech. De ser at vi bruker mye penger, men de skjønner kanskje ikke helt at det koster å bygge et plattformselskap, sa Nord.
Nå tas selskapet av børs, og blir et heleid datterselskap av finske Nokia. Trolltech vil nok fortsette å påvirke verdens IT- og telebransje i stor grad, men nordmenn går glipp av muligheten til å se et norsk plattformselskap i nøkkelposisjon på det internasjonale IT-markedet.
Les også:
- [12.01.2009] Utenlandske eiere sikret fremtiden
- [29.09.2008] Motorola satser hardt på Google Android
- [24.04.2008] Friprog har blitt milliardindustri i Norge
- [22.02.2008] Solgte fri programvare for nær kvart milliard
- [12.10.2007] - Det er det rare. Folk betaler selv om de ikke må
- [29.03.2007] Trolltech mener de er et åpent Microsoft
- [05.07.2006] Trolltech er på børs
- [30.05.2006] Trolltech forklarer sin rare forretningsmodell
- [24.05.2006] Trolltech skal noteres på Oslo Børs
- [16.02.2006] Slik kan penger tjenes på åpen kildekode