Ifølge Wall Street Journal er Google i ferd med å inngå en avtale med den kinesiske nettbutikken Top100.cn som i dag selger musikk for rundt 75 øre per spor, på lisens fra både internasjonale og nasjonale plateselskaper.
Ideen går ut på å opprette et felles selskap for å tilby en tjeneste med gratis nedlastbar musikk i høykvalitet MP3-format, med tilleggstjenester som informasjon om artister og konserter, og spesielle ringetoner.
Sporene skal være digitalt vannmerkede slik at rettighetshaverne kan spore hva som skjer med musikken som lastes ned. Reklame- og eventuelt andre inntekter fra tjenesten skal fordeles mellom fellestiltaket og plateselskapene.
Av de store plateselskapene skal Universal ha sluttet seg til planen, mens det føres samtaler med EMI og Sony BMG.
Det er ikke klart hvor mange eller hvilke titler plateselskapene skal stille til rådighet. Mange lokale kinesiske artister gis ut av de store merkene.
Musikktjenesten betraktes som et ledd i Googles konkurranse med Baidu, den ledende kinesiske søketjenesten og nettportalen.
Ifølge analyseselskapet comStore var Baidu i desember 2007 verdens tredje største søketjeneste, med 3,4 milliarder forespørsler mot 1,9 milliarder for Microsoft.
Ifølge analyseselskapet Analysys International hadde Baidu i fjerde kvartal 2007 60,1 prosent av omsetningen i den kinesiske søkemarkedet på til sammen 132 millioner dollar. Googles andel var 26 prosent, mens Yahoo hadde 9,6 prosent.
Minst 7 prosent av trafikken på Baidu skal skyldes en omstridt tjeneste for søk etter gratis – også ulisensiert – musikk. Denne tjenesten har vakt harme hos de internasjonale plateselskapene. De påstår at 90 prosent av alle Baidus brukere har lastet ned piratkopiert musikk.
I går kunngjorde plateselskapenes bransjeorganisasjon IFPI at de har iverksatt et nytt søksmål mot Baidu for det de beskriver som medvirkning til piratkopiering.
Et tidligere søksmål ble avvist i en kinesisk rett før nyttår. Det nye skal være omformulert i tråd med en kjennelse mot Yahoo Kina ved en rett i Beijing i desember. Yahoo Kina ble kjent skyldig i medvirkning til piratkopiering og dømt til å betale en bot på 210 000 yuan, tilsvarende rundt 160 000 kroner.