I slutten av september i fjor ble det kjent at den amerikanske leverandøren av nettverksutstyr, 3Com, hadde inngått en avtale om å selge seg til investeringsselskapet Bain Capital og kinesiske Huawei, Asias største leverandør av nettverksutstyr, som 3Com har hatt et nært forhold til gjennom mange år.
Den avtalte kjøpesummen var 2,2 milliarder dollar. Bain skulle få 83,5 prosent av aksjene. Huawei skulle få en opsjon på å øke sin andel på 16,5 prosent med ytterligere 5 prosent av 3Com.
Oppkjøpet utløste betydelig politisk skepsis. 3Coms avdeling TippingPoint leverer IT-sikkerhetsutstyr til Pentagon, og følgelig bidratt til å spore opp hackere som på vegne av den kinesiske regjeringen skal ha begått datainnbrudd i USAs forsvarsdepartement i juni 2007. Da skepsisen ytret seg åpent i USAs nasjonalforsamling, henvendte 3Com seg til organet innen USAs forvaltning som godkjenner utenlandske investeringer i landet, Committee on Foreign Investment in the United States (Cfius), for å be dem granske salget til Bain og Huawei.
Rett over nyttår ble det kjent at Cfius hadde gått til det uvanlige skrittet å forlenge sin gransking med 45 dager utover det vanlige tidsrommet på 30 dager.
3Com skal ha gjort det klart at de var innstilt på å skille ut TippingPoint som et eget selskap og ikke la det være en del av salget til Bain og Huawei.
I går ble det kjent at 3Com har foreløpig bestemt seg for å legge salget til Bain og Huawei på is. Formelt er dette skjedd ved at 3Com har trukket seg fra prosessen i Cfius som offisielt sett er en frivillig ordning.
Selskapets talsperson sier at de ikke har gitt opp å gjennomføre salget. Til Wall Street Journal sier ikke-navngitte kilder at Cfius-prosessen trolig ville endt med avslag uansett hva som ble gjort med TippingPoint. Den samme type kilde sier til nyhetsbyrået AP at avtalen med Bain og Huawei må revideres helt dersom 3Com skal ha håp om å få salget godkjent.
Observatører mener dette tilfellet gjenspeiler amerikanske myndigheters ambivalente forhold til investeringer fra Kina. Banker som Citigroup og Bear Stearns har mottatt flere milliarder dollar fra Kina for å hjelpe dem gjennom den pågående krisen. Salget av IBMs PC-avdeling til kinesiske Lenovo ble til slutt godkjent mot en del omrokkeringer i IBMs lokaler der Lenovo fortsatt skulle ha sitt hovedkvarter. På den andre siden ble salget av Unocal Corp. til China National Offshore Company i 2005 avvist av myndighetene.
Det kan ha vært det siste tilfellet som fikk 3Com til å trekke et amerikansk investeringsselskap inn i bildet framfor å selge kun til Huawei. Dette kunne dannet presedens for andre teknologiselskaper i kapitaltørke, men blir altså ikke noe av.
Les også:
- [14.10.2011] USA forbyr nødnett fra Huawei
- [01.07.2010] USA sperrer fiberoptikk til Kina
- [12.11.2009] HP sluker nettpioneren 3Com
- [26.11.2008] Slik forbereder Kina seg på kyberkrig
- [23.09.2008] 3Com gikk i pluss
- [03.01.2008] Forlenget gransking av kjøpet av 3Com
- [01.10.2007] Vil kjøpe oppfinneren av Ethernet