UTVIKLING

Microsoft skal bli et åpent selskap

Ray Ozzie og Steve Ballmer vrir på Microsofts strategi og praksis for å støtte åpen kildekode.

21. feb. 2008 - 20:19

Microsoft er verdens største programvareselskap, og et av historiens mest lønnsomme selskaper. De har imidlertid fått mye kritikk for sin forretningspraksis, og de forskjellige måtene de har forsøkt å låse kundene inn mot sine løsninger. Det skal det nå bli slutt på.

Microsoft toppsjef, Steve Ballmer, og selskapet sjefsarkitekt, Ray Ozzie, forteller nå at selskapet endrer strategi og forretningspraksis. De går inn for full åpenhet, samt full interoperabilitet med konkurrentenes produkter og teknologier. Selskapet har tidligere vært svært kritiske til åpen kildekode / fri programvare, men det er det også slutt på nå.

Microsoft forteller at de gjør en gjennomgripende forandring og at de fra og med nå vil følge fire nye interoperabilitetsprinsipper:

  1. Sikre åpne sammenkoblinger
  2. Fremme enkel flytting av data
  3. Utvide støtten for bransjestandarder
  4. Legge til rette for åpnere samhandling mellom kunder og it-bransjen, inkludert åpen kildekodemiljøet.

- Disse stegene representerer et viktig steg og en markant endring i hvordan vi deler informasjon om våre produkter og teknologier, sier Steve Ballmer, administrerende direktør i Microsoft, i en pressemelding.

Han sier videre at Microsoft alltid har delt mye informasjon med sine partnere, men at de nå tar skrittet fullt ut.

- Vårt mål er å promotere enda bedre interoperabilitet, flere muligheter og flere valg for kunder og utviklere gjennom å gjøre våre produkter mer åpne og gjennom å dele enda mer informasjon om våre teknologier, sier Ballmer.

- Kunder trenger at alle leverandører, inkludert og spesielt Microsoft, leverer programvare og tjenester som er fleksible nok til at hvilken som helst utvikler kan bruke åpne API-kall og data til å effektivt integrere applikasjoner eller å skape helt nye løsninger, sier Ray Ozzie, Microsofts sjefsarkitekt.

Dette er tildels nye ord fra programvaregiganten. Microsoft har imidlertid kommet frem til at en stor del av de mest innovative prosjektene i dag kommer fra samspill mellom flere teknologier og løsninger.

- Ved å åpne våre produkter, vil vi gjøre det lettere for innovative utviklere å levere merverdi for kundene - Ved å åpne våre produkter, vil vi gjøre det lettere for innovative utviklere å levere merverdi for kundene, sier Ozzie.

Følgende produkter omfattes i første omgang av Microsofts nye initiativ og retningsskifte:

  • Windows Vista
  • Windows Server 2008
  • Exchange Server 2007
  • Office SharePoint Server 2007

Dette er Microsofts viktigste produkter, og de er alle en plattform for store økosystemer av tredjepartsutviklere. Konkurrerende leverandører er avhengig av å samspille godt med disse produktene, og det skal de nå få muligheten til.

Microsoft lover samtidig at denne endringen i retning av mer åpenhet vil gjelde alle fremtidige versjoner av produktene.

Microsoft skal publisere all dokumentasjon for alle sine API (Application Programming Interface) til disse produktene, samt all dokumentasjon om alle kommunikasjonsprotokoller som Microsoft bruker - uansett produkt. Utviklere trenger heller ikke å godta noen form for lisens eller betale noen form for avgift for tilgang til informasjonen.

I forbindelse med lanseringen av dette strategiskiftet vil Microsoft publisere over 30.000 sider med dokumentasjon for alle Windows klient- og serverprotokoller som tidligere krevde at partnerne skrev under på en avtale om hemmelighold av forretningshemmeligheter. Publisering av dokumentasjonen for de andre produktene og protokollene vil bli gjort fortløpende over de neste månedene.

Microsoft gir ikke helt slipp på muligheten til å tjene penger på patenter relatert til teknologiene de nå offentliggjør opplysninger om, men de skal tydelig merke hvilke protokoller det er snakk om. De som ønsker å lisensiere disse loves en god pris.

Microsoft lover også dokumentere hvordan de støtter standarder som har muligheten for spesialtilpassede utvidelser, slik at det skal bli lettere å lage fullt ut kompatible løsninger.

Det pågår for tiden en kamp om hvorvidt Microsofts dokumentformat OOXML skal bli en ny ISO-standard på linje med ODF. Microsoft tapte i første runde, men har absolutt ikke gitt opp.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Uansett lover de nå at de skal lage nye API for Word Excel og Powerpoint som skal gjøre det lettere å lage tilleggsfunksjonalitet for å støtte andre dokumentformater, samt å gjøre slike formater til standardvalget.

Tidligere har Microsoft truet deler av åpen kildekode-miljøet med søksmål. Det går de nå helt bort fra. Nå er det samarbeid som er stikkordet.

På slutten av fjoråret kunne digi.no fortelle at Microsoft har endret sin tilnærming til å spille på lag med åpen kildekode.

– Vi mener ikke at det er et enten eller. Det er gode muligheter for sameksistens, og vår oppgave som plattformleverandør er å bygge bro over dette, sa Knut Morten Aasrud, administrerende direktør i Microsoft Norge, til digi.no.

    Les også:

Nå lanserer Microsoft det de kaller Open Source Interoperability Initiative. Det går ut på å legge forholdene tilrette for bedre interoperabilitet mellom kommersiell- og brukermiljøutviklet åpen kildekode med Microsoft-produkter. Detaljer om initiativet er ikke klart ennå, men det vil blant annet inkludere et tilbud bestående av ressurser, fasiliteter, innhold og arrangementer som promoterer sameksistensen.

Programvaregiganten satser også på å lansere et tilsvarende initiativ for dokumentutveksling på formatnivå, Document Interoperability Initiative.

Her kan du selv lese mer om Microsofts interoperabilitetsinitiativ.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra