Den tredje versjonen av Mozillas nettleser nærmer seg. Den andre betaversjonen ble sluppet for to uker siden, og nå forteller Mike Schroepfer, visepresident for teknikk i Mozilla, til ZDNet UK at den fjerde og siste betaversjonen vil bli klar i løpet av et par uker. I denne versjonen skal store deler av koden være skrevet om for å redusere minnebruken ytterligere. I tillegg skal den sentrale skriptmotoren ha blitt noe forbedret.
Les også:
- [11.03.2008] 900 nye endringer i ny Firefox-beta
- [26.02.2008] Utkast til utvidet Ajax-komponent
- [13.02.2008] Ny betaversjon av Firefox 3 er klar
Mye tyder på at Javascript-ytelsen vil i det endelige produktet vil være langt høyere enn både i dagens versjon av Firefox og i beta 3-utgaven av Firefox 3. En uoffisiell sammenligning mellom disse utgavene, helt nye «builds» og noen konkurrerende produkter, viser at de nyeste Firefox 3-utgavene gjennomfører testen SunSpider JavaScript Benchmark på under en tredjedel av tiden som Firefox 2.0.0.12 bruker og omtrent halvparten av den tiden Firefox 3 beta 3 bruker.
Et annet tema Schroepfer tok opp, var sikkerheten ved innhenting av data fra flere kilder på en gang, noe som ofte benyttes av såkalte mashups. Ofte inneholder disse cross-site scripting-sårbarheter gjør det mulig for kriminelle å få brukerne til å laste ondsinnet kode.
I stedet for å bruke hacks som for eksempel integrerte iframes, ønskes det at slike tjenester tar i bruk en utvidet utgave av XMLHTTPrequest-teknikken, som lover å sørge for sikre forespørsler på tvers av nettsteder. Bak denne utgaven står blant annet Mozilla og Google. Et foreløpig utkast til standarden ble nylig utgitt av W3C.
- Kombinert med hvitelister vil XMLHTTPrequest-støtte på tvers av nettsteder fjerne behovet for å integrere iframes, som kan utnyttes, i websider, mener Schroepfer. Firefox 3 skal ha støtte for nettopp dette.
Firefox 3 vil også inkludere blokkeringsfunksjonalitet basert på en svarteliste som leveres av StopBadware.org. For et par uker siden ble denne funksjonen, som er implementert i dagens betaversjon, utsatt for en virkelig test. På nettstedet til Firebug, et Firefox-tillegg for debugging av websider, hadde noen satt inn ondsinnet kode.
- Firefox blokkerte tilgangen til nettstedet, noe vi først trodde var en feil i Firefox. I stedet var det et bevis på at den virkelig fungerte, sier Schroepfer.