KARRIERE

Er bunnen i IT-ledigheten nådd?

Fjorårets rekordlave ledighetstall er fullstendig knust, viser ferske tall. NAV tror bunnen er nådd.

3. mars 2008 - 11:27

IT-bransjen har helt siden 2004 opplevd en jevn vekst i etterspørselen etter IT-folk, måned for måned år for år.

Februar viste igjen et bunnivå med bare 720 IT-ledige, som er en nedgang på 28 prosent målt mot februar i fjor som da hadde 1.000 ledige, forteller underdirektør Hans Kure i NAV.

Vi skal ikke lenger tilbake enn til 2003 som var et bunnår for IT-bransjen preget av masseoppsigelser, oppkjøp og konsolideringer. NAV hadde i snitt 3.000 IT-ledige i sin base.

- Etterspørselen etter folk i IT-bransjen er helt klart mye større enn hva tilbudet er - noe som skaper en usunn balanse, sier Kure til digi.no.

Gjennom de siste 20 årene har IT-bransjen vært igjennom flere konjunktursvingninger med oppturer og nedturer. Kure mener nå at spådommene om en dempet vekst i norsk økonomi kan gi en utflating av etterspørselen etter arbeidskraft mot slutten av året.

- Det er selvfølgelig vanskelig å spå, men vi kan ikke klare noe særlig mer nedgang i ledigheten enn det vi nå ser som er historisk lav. Jeg tror nok at vi mot slutten av året vil se en utflating av arbeidssituasjonen, sier han til digi.no.

Selv om det var en svak nedgang i antall ledige stillinger i febuar, var det fortsatt 1.331 ledige stillinger. Mange IT-bedrifter er tvunget til å enten ansette fra utlandet eller sette ut IT-oppdrag ettersom Norge ikke har tilstrekkelige ressurser.

I januar var det 747 IT-ledige og 1.592 ledige stillinger som er 21 prosent flere ledige stillinger enn året før.

IT-ledigheten i Norge er i dag er nå på under en prosent, og IT-bransjen er fullstendig støvsuget for arbeidskraft. TIl sammenligning er det to prosent ledighet i Norge totalt, som også er en ekstremt lavt ledighetstall.

Det er spesielt stor etterspørsel etter konsulenter på SAP, .net og SOA (tjenesteorientert arkitektur) bransjen etterspør.

NAVs bedriftundersøkelse i fjor høst avdekket et stort udekket behov for arbeidskraft blant systemutviklere og programmerere, elektronikk- og telekommunikasjonsingeniører/-teknikere samt dataingeniører/-teknikere.

Undersøkelsen viser også at en stor andel av bedriftene venter økt sysselsetting innenfor disse yrkene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.