Ifølge The Register og Forbes, har en av legendene innen prosessorutvikling, David Ditzel, fått jobb hos Intel, et selskap han har kjempet mot i nærmere 30 år.
Ditzel er mest kjent som medgründer og tidligere toppsjef i Transmeta, et selskap som på slutten av 1990-tallet utfordret Intel med en x86-kompatibel prosessor med langt mer effektivt energiforbruk enn noe Intel hadde prestert fram til da.
Utfordringen fikk Intel inn på et nytt spor med egen teknologi for strømsparing. I 2005 måtte Transmeta gi opp egen prosessorproduksjon, og gikk i stedet over til å bli et rent lisensieringsselskap for patenter innen prosessorteknologi.
I oktober i fjor berget Transmeta livet gjennom et forlik med Intel: De fikk 150 millioner dollar kontant, og deretter 20 millioner dollar i året i fem år, mot at Intel fikk lisens til all teknologi fra Transmeta, samt til alle patenter Transmeta innvilges i ti år framover.
Da dette forliket ble inngått, var Transmeta redusert til noen få titalls ansatte. Blant dem som ble sparket, var Ditzel, som da hadde tittelen teknologidirektør (CTO). Han ga offentlig uttrykk for at han kunne tenke seg å bli gründer igjen.
I stedet ble det altså Intel. Ditzel arbeider i avdelingen «Digital Enterprise Group» som sysler med teknologi for både PC-er og servere.
På 1970-tallet arbeidet Ditzel i fire år på det kjente prosjektet «SYMBOL Computer», der ideen var å lage en maskin med operativsystem, kompilator – maskinen hadde et eget programmeringsspråk, også kalt SYMBOL – og teksteditor nedfelt i selve maskinvaren. Han gikk derfra til Bell Laboratories, der han fikk stillingen som sjefsarkitekt for CRISP-prosessoren, AT&Ts første RISC-brikke, dels på bakgrunn av den berømte avhandlingen The Case for the Reduced Instruction Set Computer som han skrev i 1980 sammen med David Patterson. Det var denne avhandlingen som utløste RISC-bølgen innen prosessordesign: Digital, Sun, HP, MIPS, IBM, Silicon Graphics og Motorola var blant dem som utviklet RISC-prosessorer.
I 1987 ble Ditzel rekruttert av Sun: Han ble teknologidirektør og sjef for SPARC Labs, avdelingen som sto for utviklingen av Suns RISC-prosessor. Det var han som ledet utvidelsen av SPARC til 64 bit adressering. Det var der hans interesse for lavenergiprosessorer ble vakt. Tidlig på 1990-tallet ledet han et av de første felles høyteknologiprosjektene mellom USA og daværende Sovjetunionen.
Intel var motstander av RISC-tankegangen helt til et fellesprosjekt med HP som ble innledet i 1994 og som etter hvert ble til det vi kjenner som Itanium.
HPs utgangspunkt var en ny type arkitektur, døpt EPIC («explicitely parallell instruction computing»). Itanium-arkitekturen ble fra starten av formet som en videreutvikling av EPIC, og tenkt som en erstatning for både RISC og CISC.
Intel har de siste årene sørget for å ansette framtredende prosessorutviklere fra HP, Tandem og Digital. Med hyringen av Ditzel kan Intel også ha begynt å knytte til seg nøkkelrepresentanter for enda flere prosessormiljøer.
Les også:
- [26.09.2008] Prosessor-fiasko til salgs
- [25.10.2007] Transmeta berget gjennom Intel-forlik
- [09.07.2007] AMD sprøyter millioner inn i Transmeta
- [04.10.2005] HP kjøper pioner innen bladservere
- [01.04.2005] Dramatiske kutt i Transmeta