Den første offentlige testversjonen av Microsofts neste utgave av Internet Explorer, IE 8 Beta 1, inkluderer en ganske omfattende arkitekturendring under skallet. Denne skal bidra til bedre stabilitet og skalerbarhet.
Les også:
- [19.03.2009] Internet Explorer 8 kommer i dag
- [28.10.2008] Ny betautgave av Internet Explorer 8
- [11.09.2008] Tim Berners-Lee er skuffet over IE
- [01.09.2008] Mener Microsoft bryter IE8-løfter
- [27.08.2008] Last ned IE8 beta 2 og sjekk alt det nye
- [22.08.2008] Internet Explorer får «pornomodus»
- [04.07.2008] Slik skal Internet Explorer 8 bli sikker
- [06.03.2008] Nå kan du laste ned Internet Explorer 8 beta
- [05.03.2008] Lanserte ny standardtest for nettlesere
- [05.03.2008] Slik blir Microsofts Internet Explorer 8
- [04.03.2008] IE8 tvinger frem åpne standarder
I et blogginnlegg skriver Andy Zeigler, en leder i Microsofts Internet Explorer Foundations-team, at selskapet har funnet ut at et flertall av krasjene som oppleves med Internet Explorer, egentlig skyldes dårlige nettleser-plugins fra andre leverandører. Disse tilleggene er COM-baserte, noe som betyr at de kjøres i samme prosess og minneområde som selve nettleseren. Gjør tillegget noe ulovlig eller galt, krasjer hele nettleseren.
Normalt kjøres hvert IE-vindu som en egen prosess, sammen med alle fanene som viser i dette vinduet. Noen unntak er det, for eksempel dersom man åpner et nytt vindu ved hjelp av Ctrl+n. Da opprettes dette vinduet i den samme prosessen som det opprinnelige. Også utvidelser til verktøylinjer, hjelpobjekter til nettleseren og ActiveX-kontroller holder hus i samme prosess som nettleservinduet. Også her vil hele nettleseren krasje, selv om feilen bare finner sted i et underordnet objekt.
I IE8, fra med Beta 1, har det skjedd flere endringer. Fanene er blitt isolert fra selve rammen og kjøres i separate prosesser. Dette gjør det mulig for nettlesere å isolere og tolere feil som skjer i en enkelt fane, uten at det ødelegger for resten av arbeidsøkten til nettleseren.
Vindusrammen og «broker»-objektet, sistnevnte er blant annet ansvarlig for å vurdere om URL-er skal lastes i beskyttet modus eller ikke, er plassert i samme prosess. Dette skal gi raskere oppstart av nettleseren.
Nå kan dessuten faner med lav og medium integritet eksistere i samme ramme i brukergrensesnittet. Siden fanene kjøres i egne prosesser, kan beskyttet modus skrus av eller på for hver enkelt fane. Dermed slipper man å måtte åpne sider med ulik integritet i to forskjellige vinduer, slik man må i dag.