For tiden pågår det sentrale lønnsforhandlinger mellom fagforeningene og arbeidsgivernes organisasjoner. Mange andre ansatte er også inne i perioden der de skal forhandle om lønn, eller få et lønnsdiktat tredd nedover seg.
Det norske arbeidsmarkedet er for tiden veldig stramt, og IKT-bransjen er så absolutt ikke noe unntak. Dette er en bransje der det stilles store krav til kvalifikasjoner og erfaring, så det er vanskelig å erstatte en medarbeider som slutter.
Det stramme arbeidsmarkedet tilsier en kraftig lønnsvekst for ansatte i IKT-bransjen i år.
På den annen side rammes børsene av en stor finansiell krise i USA, og det fryktes at den vil slå ut i en globalt. Det kan legge en stor demper også på nordmenns økonomiske situasjon, og det vil trolig bli brukt som argument av arbeidsgivere.
Ekspertene er uenige og/eller i villrede om hvordan det vil gå med økonomien i tiden fremover. Den amerikanske sentralbanken tar drastiske grep for å hindre en økonomisk kollaps, og det er knyttet usikkerhet til hva resultatet av redningsaksjonen blir.
Samtidig har Norge en bunnsolid økonomi takket være oljen, som for tiden setter nye prisrekorder. Norges sentralbank går også motsatt vei av den amerikanske. Her snakkes det fortsatt om at renten skal opp flere ganger i år, selv om sentralbanksjefen de siste gangene har valgt å utsette oppjusteringen av renten. Vårens lønnsoppgjør vil være en viktig faktor i hvorvidt renten settes opp eller ikke.
Ekspertene er som kjent i villrede, og derfor spør vi dere lesere:
Forventer du lønnsfest i år?
Tidligere har vi spurt våre lesere hva slags timepriser det opereres med i det norske IT-markedet: Hva er timeprisen for en norsk IT-konsulent?
Resultatet ble en interessant debatt med mange eksempler. Det kan synes som at konsulentselskapene stort sett opererer med priser mellom 1.000 og 1.500 kroner timen, mens selvstendig næringsdrivende og små konsulentselskaper ligger mellom 600 og 1.000 kroner. Det stemmer ikke så værst i forhold til hva vi hører når vi er ute og snakker med aktører i bransjen.
I forbindelse med en serie artikler der vi satte fokus på ubetalt overtid i IT-bransjen, stilte vi også spørsmål: Jobber du ubetalt overtid?
Det var det mange som gjorde, på tross av at det etter lovens bokstav ikke åpnes for det, med mindre man er ansatt i en ledende eller spesiell stilling.
For at svarene skal være interessante for andre lesere ber vi deg komme med litt informasjon om hva slags jobb du har, hva slags bedrift/organisasjon du jobber for og om du har byttet jobb i det siste.
Her er noen eksempler på spørsmål vi tror det kan være interessant å få svar på:
- Forventer du lønnsfest i år?
- Hva jobber du med?
- Hva slags bedrift jobber du i?
- Hvor mye tjener du?
- Har du noen frynsegoder?
- Hvor mye fikk du i lønnstillegg i fjor?
- Hva forventer du å få i år?
- Vil du bytte jobb hvis du ikke får innfridd ditt lønnskrav?
- Har du merket noe til den økonomiske nedturen?
- Står vi overfor en økonomisk nedtur som også vil ramme det norske markedet?
- Kommer du til å jobbe mer ubetalt overtid hvis det blir en økonomisk nedgangsperiode?
Prøv ikke bare å svare med et ja eller nei. Bidra med dine tanker og innspill.
Les også:
- [14.12.2007] Bruker du åpen kildekode?
- [23.11.2007] Jobber du ubetalt overtid?
- [05.10.2007] Hva er timeprisen for en norsk IT-konsulent?
Del dine erfaringer og synspunkter her i debattforumet. Husk at du som ansatt trolig har undertegnet en taushetserklæring. Hold deg til det generelle, og du kan gjerne være anonym.