Da Microsoft lanserte sin nyeste server, Windows Server 2008, gikk de til det uvanlige skrittet å inkludere et beta-produkt sammen med programvaren.
Virtualisering er en av teknologiene som står høyest på agendaen til IT-avdelinger rundt om i verden, og Microsoft jobber på spreng med å ta igjen forspranget til virtualiserings-spesialisten VMware.
VMwares viktigste forsprang er deres hypervisor som gjør det mulig å kjøre virtuelle operativsystemer direkte mot et tynt lag mellom maskinvaren og de virtuelle maskinene. Microsofts kunder må foreløpig kjøre virtuelle maskiner på toppen av Windows-operativsystemet.
Hyper-V er Microsofts hypervisor, og i dag 14:00 norsk tid, er den funksjonsferdige utgaven tilgjengelig for nedlastning. Dette er en såkalt release candidate, det vil sin en beta-utgave der alle funksjonene som skal være med er klare. Nå gjenstår bare bug-fiksing og finjusteringer før produktet er helt klart.
Tidligere i år, intervjuet digi.no Mike Neil, Microsofts virtualiseringssjef. Han gjorde det klart at Microsoft ville ta opp kampen mot VMware på pris og på tett integrasjon.
Vi går mot kunder som er priset ut av VMware, sa Neil til digi.no.
Han la også til at han mente Microsofts løsning ville være enklere for kundene, da oppsettet blir gjort gjennom et kjent Windows-grensesnitt, mens VMware bruker et spesialtilpasset Linux-grensesnitt.
I pressemeldingen fra Microsoft der de offentliggjør tilgjengeligheten av release candidate-utgaven, hamrer Microsoft inn det samme budskapet:
- Virtualisering har vært for komplisert og for dyrt for de fleste organisasjoner, og det er derfor mindre enn 10 prosent av serverne er virtualisert i dag. Vårt mål er å gjøre Hyper-V bredt tilgjengelig, lett å ta i bruk og kostnadseffektivt samtidig som vi leverer kraftfulle administrasjonsmuligheter for kunder med både tradisjonelle systemer og virtualiserte IT-miljøer, sier Bill Hilf, sjef for Microsofts Windows Server-divisjon, i en pressemelding.
Microsoft forteller også at maskinvarepartnere som AMD, Dell, Fujitsu, Fujitsu Siemens, Hitachi, HP, Intel, IBM, NEC og Unisys jobber med og tester Hyper-V. De skal integrere støtte for Hyper-V i sine produkter så fort koden når RTM-stadiet, det vil si det ferdige produktet.
Den endelige og helt ferdige utgaven av Hyper-V er planlagt lansert i august i år, og selv om Microsoft nå ligger litt forran sitt egne interne skjema holder de fast ved denne lanseringsdatoen.
Her kan du lese mer om Hyper-V på Microsoft.com, og her skal kunder og partnere få muligheten til å laste den ned.