Utviklingen raser av sted - påstår IKT-bransjen hele tiden. Og det er fort å stemme ja på denne påstanden, for utviklingen går fort. Men ser man nærmere etter går utviklingen raskest i etablerte utviklingsløp - gjennombruddene vi alle drømmer om er det dessverre langt i mellom. Og så skjer det endringer på andre fronter ingen hadde forutsett.
Dette avsløreres tungt i en uhøytidelig kommentar jeg skrev i 2003.
Tittelen var "Ti ting vi vil le av om fem år". (Ja, jeg er en fremtidsoptimist og hvis man ikke er det, bør man ikke jobbe i IKT-bransjen.) Det er gjør vondt å lese over listen i dag. For jeg bommet grovt.
Spådommene var delvis basert på tunge løfter fra IKT-bransjen. Blant annet IBM lovet MRAM-minnebrikker som skulle holde på data etter du slo av strømmen. Slutt på oppstartstid var løftet. Andre av mine spådommer var basert på en generell "dette må vi da klare å løse snart"-holdning.
Det er derfor en lærerik erfaring å gå over slike lister i etterkant - for de gir godt speilbilde av hvordan bransjen på godt og vondt fungerer.
Her er listen og hvordan det gikk:
1: Batterilevetid på bærbare
Produsenter av bærbare PC-er slåss om hvem kan gi deg fem eller seks timer arbeidstid. Dette er jo helt latterlig dårlig - en bærbar datamaskin burde holdt i minst et par arbeidsdager.
Status: Ikke løst, vi venter fremdeles på brenselceller
2: Oppstart av datamaskiner
Hver dag må vi vente et par minutter på å starte opp PC-ene våre. Hjelpen er underveis i form at magnetisk minne som holder på alt selv om du skrur av strømmen.
Status: På vei, men ikke med MRAM, det er Flash-baserte harddisker
3: Telefonnummer
Hver og en av oss husker en større mengde telefonnummer, noe som egentlig er svært gammeldags. Du burde kunne si hvem du ønsker å ringe til og bli satt over automatisk og vi snakker ikke om opplysningen.
Status: Ikke løst, men nå pugger de færreste mobilnummer, vi har dem lagret på mobilen og PCen.
4: Kabler
Bak alle datamaskiner, stereoanlegg og TV-er finner du en kabeljungel. I tillegg har ethvert hjem en større samling overganger, kabler og transformatorer. Vi ønsker oss trådløs kommunikasjon og noen standarder for strømforsyninger.
Staus: Ikke løst, ultrawideband er ikke blitt vanlig og hjemmene våre drukner snart i nye og gamle strømforsyninger.
5: Tukling i PC-kasser
Skal du sette inn en DVD-spiller eller en ny harddisk, må du leke ingeniør og rive i kabler og jumpere. Man burde ha kunnet koble til/bytte ut slike komponenter gjennom standard-skuffer på forsiden av datamaskinen.
Status: Delvis løst - av at de fleste kjøper superbillige bærbare. E-SATA-kabling og eksterne harddisker har forenklet rotingen med stasjonære PCer noe.
6: Operativsystemer som trenger fiksing og administrasjon
Det begynner å bli bedre, men fremdeles bruker vi altfor mye tid på å vedlikeholde våre operativsystemer. Vi må få mer automatikk, både i feilhåndtering og oppdatering. Ja, vi må gi slipp på kontrollen, men dette er den eneste veien å gå.
Status: Ikke løst: Vista har fått mer automatikk, men det blir mye masing.
7: Viftestøy
Synes du det er deilig å skru av datamaskinen etter en lang dag? Burde ikke alle maskiner vært vifteløse eller laget mye mindre støy? Nye strømsparende prosessorer kommer til å avhjelpe dette problemet.
Status: Løst! Strømsparende brikker har gjort stasjonære og bærbare PCer stille
8: Stereoanlegg og CD-hyller
Om fem år vil svært mange av oss ha ryddet vekk både stereoanlegget og CD-hyllen. Musikken vil ligge på en harddisk eller være en tjeneste over Internett. Platebransjen stritter i mot, men vil over tid måtte innse at CD-en er en tapt sak.
Status: Løst, de fleste aktive musikkbrukere har nå primært musikken sin digitalt
9: CRT-skjermer
Dagens store dataskjermer kommer til å få oss til å skratte om fem år. Hvordan fikk vi plass til noe som helst annet på skrivebordet eller i stua? For ikke å snakke om stråleproblemene og hvor uskarpe så mange monitorer var.
Status: Løst CRT-skjermene er stort sett borte i Norge
10: Mange kontaktpunkter
I dag har de fleste av oss flere epost-adresser, tre telefon-nummer (jobb, hjemme og mobil), bruker Instant Messaging og mottar kanskje også faks. Dette må få en felles meldingsboks som kan aksesseres fra PC-en og mobilen.
Status: Ikke løst. Unified messaging er fremdeles en drøm.
Den aller største mangelen ved listen er trolig det utrolige fallet på lagringspriser som har skjedd siden 2003. Flashminne og harddisker har stupt i pris samtidig som lagringsvolumene har eksplodert. Det har kanskje vært den viktigste drahjelpen for IKT-bransjen og verdens IT-kunder de siste fem årene.¨
Andre punkter på listen burde ha vært: Masse oppkjøp gir færre programvare-selskaper, fremvekst av mer avanserte nettjenester og slutt på installert programvare.
Noen som har lyst å prøve seg på "Ti ting vi vil le av i 2013"? Send dine forslag til: er@digi.no.
Les også:
- [05.12.2008] Opplysningen får ikke kjøpe Aspiro
- [13.06.2008] Norske IT-bedrifter er for ansiktsløse
- [19.05.2008] Gi meg blod og gørr, ikke pinglete finkultur
- [16.05.2008] Nyheter er best på mobilen
- [28.03.2008] Motorola-kollapset skyldes en suksess
- [06.03.2003] Ti ting vi vil le av om fem år