Gjennom EØS-avtalen er det allerede bestemt at miljøkrav skal utgjøre 20 prosent av anbudskriteriene ved offentlige anskaffelser.
Nå har GRIP og regjeringens Panel for miljøbevisste innkjøp kommet med et utkast til miljøkrav- og kriterier til IT-bransjen til hjelp for offentlige innkjøpere. Forslaget er ute til høring.
Retningslinjene skal gi råd til offentlige innkjøpere for hvordan nytt IT-utstyr skal være mest mulig miljøvennlig.
Forslaget inneholder blant annet råd om CO2-utslipp, som kan reduseres ved å kjøpe utstyr med lang levetid, og ved å bruke produsenter som kan dokumentere klimanøytral produksjon. CO2-utslipp kan også reduseres gjennom å kjøpe energieffektive enheter, og å ta i bruk strømsparefunksjoner i utstyret, skriver Grønn IT.
Forslaget råder også til samlokalisering av serverrom og effektiv kjøling, samt å se på alternative oppvarmingsformer. Kan spillvarme fra serverrom for eksempel brukes til å varme opp andre deler av bygget?
Utstyret bør også inneholde minst mulig farlige kjemikalier, og leverandør må sørge for gode gjenvinningsrutiner, ifølge forslaget. Miljøkriteriene skal inngå i anbudsdokumentene og vektingen av miljøkriterier skal oppgis i anbudet.
IKT-Norge og Grønn IT er glad for at det stilles krav til bransjen, men mener også at offentlig sektor må legge større vekt på miljøet ved innkjøp av nytt utstyr. IKT-Norge har gjennomgått anbudsdokumenter på store offentlige innkjøp av IT-utstyr, og ser at miljøkrav ikke er et tema.
514986
- Vi har sett at det gjennomgående er pris som har fokus i Norge fremfor miljø. Det er direkte trist og henger dårlig sammen med Norges ambisjoner om å være ledende i klimakampen. Faktum er at norske myndigheter synes å tenke svært kortsiktig både når det gjelder miljø og når det gjelder økonomi. Analyser gjennomført av velrenommerte analyseinstitutter som Gartner viser med all mulig tydelighet at det er et betydelig innsparingspotensiale på å kjøpe energibesparende servere, sier Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge.