AMD lanserte opprinnelig firekjernede Opteron-prosessorer allerede i fjor høst, men på grunn av en feil i brikkene, har brikken ikke kommet i vanlig bruk før nå, som feilen er blitt fjernet.
HP kunngjorde denne uken at selskapet vil lansere flere servere basert på firekjernet Opteron. Ifølge Jan Fredrik Gunvaldsen, som er senior produktsjef for industristandard servere i HP Norge, gjelder dette blant annet bladserveren ProLiant DL785, som kan leveres opptil åtte firekjernede prosessorer. De første utgavene av maskinen skal kunne støtte inntil 256 gigabytes med ECC-minne, noe senere skal minnemengden kunne dobles. Minnet plasseres direkte på CPU-kortene.
ProLiant DL785 er en 7U-maskin og kan leveres med inntil 2,3 terabytes lagringsplass og 11 PCI Express-kortplasser. Den leveres med blant annet redundante strømforsyninger og vifter.
Komplett spesifikasjon og pris vil først bli tilgjengelig den 12. mai.
Ifølge Gunvaldsen er det enkelte som vurderer å ta i bruk denne maskinen som arbeidsstasjon, på grunn av PCI Express-plassene. Dette gjelder først og fremst aktører innen oljebransjen.
HP skal også tilby tre andre modeller i ProLiant BL-serien med firekjernet Opteron, samt fire modeller i ProLiant DL-serien.
Leif Nordlund, AMDs sjef for forretningsutvikling i Norden, fortalte de nye AMD-prosessorene skal brukes i superdatamaskiner ved to av de norske universitetene. Videre sa han at neste generasjon av prosessorene, som vil være basert på 45 nanometers teknologi, ikke er blitt ramme av problemene med dagens utgave, og at de derfor ikke er forsinket. 45 nanometers Opteron skal derfor komme til høsten.
Innføringen av 45 nanometers prosessteknologi skal bidra økte klokkehastigheter for AMDs Opteron-prosessorer. Hvor mye hastighetene vil øke, er ifølge Nordlund fortsatt uvisst, men han antyder at det kan bli behov for å ta i bruk Hypertransport 3 også i servere. Med dagens prosessorer skal Hypertransport 1 fortsatt ikke være noen flaskehals.
Også de kommende prosessorene skal bruke samme sokkel som dagens.
HP lanserte denne uken også HP ProLiant BL260c Server Blade, en maskin som ifølge Gundvaldsen er rettet mot SMB-markedet, for eksempel ved avdelingskontorer. Den kan utstyres med inntil to firekjernede Intel-prosessorer og opptil 24 gigabytes med minne, men leveres kun med SATA-disker. Senere i år skal HP laserne såkalte midline SATA-disker som skal være mer motstandsdyktige mot feil.
Ifølge Gundvaldsen tåler ikke SATA-disker mer en 30-40 prosent belasting døgnet rundt, mens SCSI tåler 80-90 prosent belasting.
VMware
Ifølge Gundvaldsen kan HP nå levere VMware ESX Server 3i til en rekke servere. Dette gjøres ved hjelp av en enkelt USB-minnepinne som kobles til en intern USB-port i serverne. Det finnes også en tilsvarende løsning for Citrix XenServer v4.1. Begge produkter buntes med administrasjonsprodukter.
Lagring
Analyseselskapet IDC venter kraftig økning i bruken av SAN (Storage Area Network) i SMB-markedet, med spesielt høy vekst i prisområdet 5000 dollar. HP er ifølge IDC verdens største leverandør av SAN-produkter og hadde i fjor en markedsandel på 33,2 prosent.
HP har i dag tre SAN-familier, MSA (Modular smart array), EVA og XP. Det billigste EVA-produktet, EVA4400, ble lansert for en måned siden og koster fra 100.000 kroner.
Arild Saghagen, produktsjef for lagring i HP Norge, forteller at selskapet har levert omtrent 700 MSA-systemer i Norge, men at dagens MSA1000- og MSA1500-produkter begynner å bli gamle.
Derfor har selskapet hentet fram en ny generasjon som kalles MSA2000. Denne kan leveres med mellom to og tolv disker, samt én eller to kontrollere i boksen. Denne kan kobles sammen med opptil tre andre hyller, som ikke har kontrollere. I alt kan et MSA2000-system ha 48 diskene. Både SATA- og SAS-disker kan benyttes i samme hylle - kontrolleren vil gjenkjenne hva som er hva.
HP levere 15K SAS-disker på inntil 300 gigabytes og SATA-disker på inntil 750 gigabytes. Det planlegges å tilby både 1 terabyte-disker og 2,5 tommers disker senere i år.
Selve systemet kan leveres med fibre channel eller iSCSI-grensesnitt. Til sommeren skal også SAS støttes.
Hver kontroller i MS2000 har 1 gigabyte med cacheminne. Dette er ikke utstyrt med batteri, men bruker ifølge Saghagen med kondensatorer i stedet. Disse skal gi nok strøm til at cacheminne kan skrives til et eget flashminne ved avbrudd.
iSCSI-varianten av MSA2000 med én kontroller og 12 diskplasser koster 27.300 kroner. HP tar omtrent 4000 kroner per harddisk.
HP Norges Arild Saghagen og Jan Fredrik Gunvaldsen med flere av produktnyhetene