JUSS OG SAMFUNN

- OOXML-problemene vil bli løst

ODF-redaktør Patrick Durusau er i Norge. Han er glad for at OOXML ble ISO-godkjent. Les stort intervju:

4. apr. 2008 - 21:53

Patrick Durusau er redaktør for ODF-spesifikasjonen i ISO, og med tanke på konfliktnivået som har vært mellom motstandere og tilhengere av det konkurrerende dokumentformatet Office Open XML (OOXML), så kunne man kanskje tenke seg at han sto på OOXML-motstandernes side.

Det gjør han ikke, og før beslutningen ble tatt ble han sitert på at alle ville tape på det hvis ikke OOXML ble godkjent.

Durusau er i Norge i forbindelse med Topic Maps-konferansen som ble arrangert torsdag og fredag denne uken, samt for å delta i det internasjonale ISO-møtet som arrangeres i Norge førstkommende søndag til tirsdag.

Glad for ja til konkurrerende format

digi.no fikk et intervju med Durusau, og vi benyttet anledningen til å spørre han om han forsatt mener at det var bra for alle at OOXML ble godkjent som åpen ISO-standard.

- Oh yeah! Ingen standarder, heller ikke ODF, står alene. Standarder blir til i en sosial situasjon som inkluderer flere aktører. Hvis vi skapte en situasjon der noen blir ekskludert fra å delta, så ødelegger det verdien av standarder, sier Durusau til digi.no.

Han er ikke begeistret for at det har blitt et så markant skille mellom de som er for og de som er mot OOXML-formatet.

- Standarder har ikke sider. Meningen er at standarder skal være tilgjengelig for alle, sier Durusau til digi.no.

Durusau har vært i Norge mens OOXML-konflikten og debatten rundt herjet som værst. Han har imidlertid ikke fått med seg mye av den massive mediedekningen, verken her i Norge eller internasjonalt. Det er på tross av at hans holdning til ISO-godkjennelse av OOXML har blitt sitert verden over.

- Jeg leser ikke pressedekning om meg selv. Det gjør deg enten paranoid eller rar, sier Durusau til digi.no.

Durusau kom med flyet til Norge på tirsdag, men har oppholdt seg på hotellrommet og har brukt tiden til å forberede seg til det kommende ISO-møtet.

- Standarder er ikke som de ti bud - Standarder er ikke som de ti bud. De er ikke ferdige produkter som aldri forandrer seg. En av tingene som får standarder til å videreutvikle seg, er andre standarder, sier Durusau til digi.no.

Selv om han er redaktør for ODF-spesifikasjonen vil han ikke fremme "sin" standard på bekostning av OOXML.

Fornyingsministerens vanskelige valg

- Velg mellom ODF og OOXML ut fra dine egne behov, sier Durusau.

Han påpeker likevel at hvis du ønsker et gratis dokumentsystem, så er kanskje ikke OOXML det opplagte valget for deg. Hvis du derimot er veldig opptatt av å preservere gamle "legacy"-formater, så kanskje du foretrekker OOXML.

Kampen om ISO-godkjennelse er over, og den neste kampen i Norge vil rette seg mot Fornyingsminister Heidi Grande Røys. Hun må avgjøre om også OOXML skal være et godkjent format som offentlige etater kan bruke når de offentliggjør informasjon.

- Jeg nøler med å gi regjeringen råd i det spørsmålet, sier Durusau.

Fornyingsministeren har sørget for at alle statlige etater må publisere informasjonen i enten HTML, PDF eller ODF. Hvilket av disse formatene som skal brukes, avgjøres av hva slags informasjon det er snakk om. Generell lesbar informasjon legges ut i HTML, informasjon der utseende skal beholdes publiseres i PDF, og dokumenter med informasjon som skal redigeres må legges ut i ODF.

Dersom OOXML også blir godkjent, vil den overlappe med ODF. Fornyingsministeren har derfor tre alternativer for hva hun og regjeringen kan bestemme seg for:

  1. Ikke godkjenne bruk av OOXML til offentlig publisering av informasjon
  2. Godkjenne OOXML på lik linje med ODF
  3. Godkjenne OOXML, men kreve at alle offentlige redigerbare dokumenter publiseres i både ODF og OOXML

Dersom hun velger alternativ 1, så vil det komme kritikk fra Microsoft og de mange brukerne av Microsoft Office. De utgjør i dag det store flertall.

Alternativ 2 vil gjøre det mulig for etatene å selv velge. Det fører til at brukerne selv må sørge for håndtere oppgaven med å støtte begge formatene. Det er det langt fra alle norske PC-brukere som har god kontroll på.

Det tredje alternativet vil pålegge offentlige etater en ekstra byrde i form av at de må vedlikeholde to formater på alle sine offentlige redigerbare dokumenter. Det vil koste mer, men da er det staten, og ikke den enkelte borger som bærer byrden. Det kan imidlertid også føre til at produkter med god støtte for begge formatene vinner frem.

Det blir en vanskelig besluttning for fornyingsministeren, og når digi.no har lagt problemstillingen frem for Patrick Durusau for så å be om hans kommentar, blir han sittende å tenke lenge. Veldig lenge.

- Jeg tenker... Jeg prøver å tenke ut noe fornuftig å svare, sier Durusau etter omtrent ett minutt.

Durusau er tydeligvis veldig diplomatisk av natur. Han ser problemstillingen, og ser at den besluttningen trolig vil få mye å si for utbredelsen av formatet han selv jobber med. Likevel ønsker han ikke å gi den norske fornyingsministeren råd om hvilket alternativ hun bør gå for. Han nøyer seg med å si at hun må gjøre en nøye vurdering før hun tar valget.

En god standard?

Kritikken mot Microsoft og OOXML har kommet på mange fronter, og den er spesielt markant fra personer som tilsynelatende har mye kompetanse på både teknologi og standardiseringsarbeid, som for eksempel Steve Pepper og Håkon Wium Lie.

På direkte spørsmål fra digi.no om hva han synes om kvaliteten på OOXML-standarden, er han overaskende direkte.

- Jeg mener at OOXML har et stort forbedrings- potensiale - Jeg mener at OOXML har et stort forbedringspotensiale, sier Durusau.

Han påpeker blant annet at standarden er veldig lang fordi det er mye duplisert informasjon, og at det er noe han ikke er begeistret for.

- Noen liker duplisering, jeg gjør ikke det, sier Durusau.

Samtidig så påpeker han at heller ikke ODF er ferdig utviklet som standard.

- Når det er sagt, så er det fortsatt ting som må løses i ODF, sier Durusau til digi.no.

Durusau fastslår at han er glad for at OOXML ble godkjent som ny ISO-standard, og begrunner det med at det er mye bedre at problemene blir løst i full åpenhet i åpne fora. Han tror også at OOXML blir en bra standard etterhvert.

- Problemene vil bli løst, selv om noen vil ta lengre tid enn andre - Problemene vil bli løst, selv om noen vil ta lengre tid enn andre. Du må huske at vi ikke akkurat mangler ekspertise på XML i komitteen. Jeg er oppriktig optimistisk, sier Durusau til digi.no.

ODF-redaktør Patrick Durusau er i Norge, og fikk blant annet med seg Steve Pepper's avsluttningsseminar på Topic Maps-konferansen

Her kan du lese mer om standardisering på Patrick Durusau's hjemmeside.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra