IT-forsker Gisle Hannemyr har publisert en vurdering av en rapport som analyseselskapet Econ utarbeidet i august i fjor om hvor mye det vil koste forvaltningen å ta i bruk ODF.
Hannemyr skriver at Econ-rapporten ble finansiert av Microsoft Norge og distribuert til blant annet Stortinget av Abelia. Den ble offentlig kjent i februar i år da Abelia viste til den for å hevde at det ville koste 778 millioner kroner å velge ODF til bruk på statlige nettsteder.
Her har Abelia misforstått rapporten så grundig at det kan tviles på om de har lest den selv. I virkeligheten påstår Econ at det vil koste 778 millioner kroner å velge ODF som obligatorisk utvekslingsformat internt i den offentlige forvaltningen, mens det vil koste 135 millioner kroner å velge Office Open XML (OOXML).
I sin gjennomgang påviser Hannemyr at premisset for Econ-analysen er uvirkelig: Det går ut på at nær sagt hele forvaltningen bruker OOXML som arbeidsformat. En kortversjon av Econ-resonnementet kan følgelig gjengis slik: Når alle bruker OOXML, er det billigere å bruke OOXML.
I Econs analyse er hovedkostnaden ved å satse på ODF framfor OOXML som utvekslingsformat i forvaltningen – gitt at de aller fleste har OOXML som arbeidsformat – konvertering av nye dokumenter, nærmere bestemt i overkant av 676 millioner kroner fordelt på årene 2009 til 2013.
Hannemyr legger andre forutsetninger til grunn, blant annet at Microsoft Office-brukere kan utstyres med et gratis tillegg som gjør det mulig å velge ODF som standard format, og kommer fram til at det vil koste forvaltningen litt i overkant av 1,6 millioner kroner i 2009 til 2013 å holde seg til ODF som internt utvekslingsformat.
Å erstatte eksisterende Microsoft-formater for dokumenter som er lagt ut på statlige nettsteder, med tilsvarende ODF-formater anslår Hannemyr vil komme på rundt 700.000 kroner. Det dreier seg om dokumenter i Word, PowerPoint og Excel som av ulike grunner ikke kan legges ut i pdf.
Hannemyrs gjennomgang er lagt ut her: Hvor mye koster det å ta i bruk ODF?.
Hannemyr krydrer sin gjennomgang med saftige karakteristikker. Han stempler Econ-analysen som «vås» og kaller den «tullete».
Det skal bli interessant å se hvor langt Econ – eller Microsoft – vil gå for å ta til motmæle mot dette, eller om de vil prøve å begrave Hannemyrs gjennomgang i taushet.