BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tyvene låser opp din stjålne mobil

Nå må du passe bedre på mobilen din, for det hjelper ikke å sperre den etterpå. Tyver og helere låser mobilen opp med ny programvare.

24. aug. 2000 - 15:29

I en periode sank antall stjålne mobiltelefoner, for tyvene kunne stort sett ikke bruke dem. Hver mobiltelefon inneholder en såkalt IMEI-kode. Blir telefonen stjålet, kan du derfor sperre både abonnementet og telefonen.

Men dessverre kan denne koden endres, for den ligger i de vanlige minnekretsene sammen med resten av programvaren i mobiltelefonen. Det var derfor kanskje bare et tidsspørsmål når det dukket opp programvare for å endre IMEI-koden.

digitoday.no kan avsløre at det nå sirkulerer programvare på Internett for å endre IMEI-koden i 40 av de nyeste og beste mobiltelefonene til blant andre Ericsson og Nokia. Tyvene bruker den nye programvaren og spesialkabeler de kjøper over Internett eller lager selv.

- Dette har vi gått og ventet på, sier Roger Finstad, spesialmedarbeider ved Majorstua Politistasjon. Han har hovedæren for at man begynte å bruke IMEI-kodene til å sperre mobiltelefoner som var stjålet. Også Tostein Schjerven i Økokrim bekrefter at de kjenner til at muligheten for å endre kodene nå spres.

Følg saken i digitoday.no:
Slik modifiserer tyven mobiltelefonen din
Eksplosjon i tyveri av mobiltelefoner
Tyvene låser opp din stjålne mobil
Tyveriene kunne vært unngått
Du må derfor begynne å passe bedre på telefonen din, for den er igjen het tyvegods.


digitoday.no har vært i kontakt med en heler som selger mobiltelefoner med endrede koder.
- Inntil nylig var det ingen som ville kjøpe stjålne mobiltelefoner, men nå selger jeg bra. Jeg tar i mot telefoner fra narkomane som vet at jeg kan endre kodene, sier heleren til digitoday.no.

Både Ericsson og Nokia bruker 15-sifrede koder. Mange kopierer IMEI-koden fra en annen lik telefon. digitoday.no kjenner ikke til om du bare kan taste inn en tilfeldig kode eller om bare noen koder er gyldige.

Foreløpig er det ingenting hverken mobiloperatørene eller telefonprodusentene kan gjøre. Kunnskapen er kjent og programvaren er spredd.

- Vi kjenner dessverre til muligheten av å endre IMEI-kodene, men kan ikke gjøre noe ennå, forteller både Esben Tuman Jonsen, assisterende informasjonssjef i Telenor Mobil og får følge av informasjonssjef Guri Wormdahl i Netcom.

Telenor og Netcom tror ikke dette er et utbredt problem ennå, men innrømmer at de ikke vet noe om omfanget, for ingen av dem leter foreløpig i sine IMEI-logger.
- Vi jobber med å få opp et system som kan lete etter juks, forteller Jonsen, men det er ikke så lett innrømmer han.

- Vi kan etter hvert begynne å søke etter telefoner med samme IMEI-nummer. Dessuten kan vi sammenligne telefoner som våre kunder bruker mot hva Nokia og Ericsson har valgt å bruke som nummerserie, sier Wormdahl til digitoday.no.

Men slike systemer vil ikke fange alle.
- Dette er egentlig mobitelefon-produsentenes problem, det er de som må lage nye systemer slik at man ikke kan endre IMEI-koder, mener Wormdahl.

Hverken Nokia og Ericsson har besvart gjentatte spørsmål digitoday.no har stilt til informasjonsavdelingene i de to selskapene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.