UTVIKLING

Nå kan du prøve Opera Dragonfly

Etter lang ventetid har Opera Software nå avslørt hva som ligger bak navnet Opera Dragonfly.

DOM Inspector i Opera Dragonfly
DOM Inspector i Opera Dragonfly
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
7. mai 2008 - 11:17

Opera Dragonfly var et navn som trolig først ble offentliggjort i forbindelse med digi.nos intervju med Opera Softwares David Storey i slutten av februar. Det har i alle fall Storey selv antydet i et blogginnlegg.

    Les også:

Ikke det at Storey sa et ord om Dragonfly i intervjuet, men navnet vises på et bilde i artikkelen som viser Storeys skrivebord. Ikke lenge etterpå kom Opera Software med et eget nettsted for Opera Dragonfly, men ingen ville fortelle noe om hva det hele dreide seg om. Storey skrev i et blogginnlegg at Dragonfly etter hans mening er det viktigste prosjektet hos Opera Software for tiden, og sannsynligvis det viktigste siden han startet hos selskapet, det vil si i oktober 2005.

Til tross for mangelen på informasjon, har mange forsøkt å gjette hva Opera Dragonfly skulle bli. Og enkelte kom svært nærme i sine spådommer. Dette var nok først og fremst basert på Storeys uttalelse om at Dragonfly nok ikke vil berøre alle direkte, men at det forhåpentligvis vil bli uvurderlig for dem som berøres.

For i går kveld slapp Opera Software den første offentlige testutgaven av Dragonfly. Dermed ble det avslørt at Dragonfly er et verktøy for debugging av websider, widgets og webapplikasjoner.

Dragonfly er nå gjort tilgjengelig i Opera 9.5 beta 2, men er selv i en alfautgave. Den er tilgjengelig i nettleseren under menyen Tools/Advanced/Developer Tools.

Dragonfly inkluderer en JavaScript-debugger og inspiseringsverktøy for DOM og CSS, i tillegg til feilkonsoll og kommandolinje. Dragonfly er utgitt som åpen kildekode, basert på en BSD-lisens.

- I Opera har vi alltid ment at det bare skal finnes én web, tilgjengelig fra enhver enhet. Denne ene weben må bygges på åpne webstandarder og dermed åpne for at samme grad av innovasjon kan skje på mobilen og andre enheter, som på desktopen, sier Christen Krogh, utviklingssjef i Opera Software, i en pressemelding.

- Med Opera Dragonfly tar vi et viktig skritt mot denne visjonen ved å tilby webutviklere verktøy for både utvikling og opplevelser på tvers av enheter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Dagens alfautgave av Dragonfly inkluderer støtte for debugging av websider som både finnes lokalt på PC-en eller på en separat enhet som har en støttet utgave av Opera.

Opera Dragonfly krever Scope-modulen, som finnes Presto Core-2.1 og nyere. Scope er inkludert i Opera 9.5 beta 2 og den kommende Opera Mobile 9.5. Opera Mini har ikke støtte for Dragonfly.

Spesifikasjonene for Scope-modulen skal offentliggjøres om ikke så lenge. Da vil det også bli mulig å portere Dragonfly for bruk sammen med andre nettlesere.

Dragonfly er en hybrid applikasjon ved at den delvis er en vanlig desktop-applikasjon og delvis er en webapplikasjon. Den oppbevares lokalt uten behov for prosessering på serversiden, men oppdateres umiddelbart så snart en ny versjon er sluppet.

DOM Inspector gjør det mulig å inspisere egenskapene til DOM (Document Object Model), etter at de er blitt oppdatert av gjennom skripts. Senere ska det også komme støtte for å redigere DOM.

CSS Inspector skal fortelle om hvilke CSS-regler som gjelder for de enkelte elementene, hvilke regler som arves og hvilke som settes som standard av nettleseren. Tilsidesatte regler utheves. Støtte for redigering av CSS-regler kommer senere.

JavaScript-debuggeren skal blant annet gjøre det mulig å gjennomgå kjøringen av skriptkode skrittvis, med mulighet for å sette stoppunkter underveis.

Opera 9.5 beta 2 med Dragonfly er tilgjengelig her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.