Amerikansk finanspresse melder at HP er på nippet til å kjøpe IT-tjenesteleverandøren EDS for 13 milliarder dollar i kontanter. Det legges til at det fortsatt er mulig for at samtalene bryter sammen i siste liten. HP har bekreftet at det pågår forhandlinger med EDS og at det ikke er sikkert de vil føre fram til noen avtale.
Mandag ettermiddag, rett før Wall Street Journal meldte om forhandlingene, tilsa EDSs aksjekurs at selskapet hadde en markedsverdi på 10 milliarder dollar. Da nyheten ble kjent spratt EDS-kursen opp 28 prosent, mens HP-aksjen falt 4,7 prosent.
EDS ble stiftet av den siden kjente forretningsmannen og politikeren Ross Perot i 1962. De gikk på børs i 1968. I juni 1984 ble EDS kjøpt av General Motors for 2,5 milliarder dollar. Tolv år seinere var selskapet uavhengig igjen.
Analyseselskapet Gartner anslår det globale markedet for IT-tjenester til rundt 748 milliarder dollar. IBM er den klart største aktøren med en årsomsetning på 54 milliarder dollar. EDS kommer på andre plass med 22 milliarder dollar. I 2007 nådde HP 16,6 milliarder dollar i omsetning innen IT-tjenester.
Et kjøp av EDS vil med andre ord gi HP en betydelig sterkere markedsposisjon og en mulighet til å utfordre IBM.
HP har i dag 172 000 ansatte. EDS har 140 000. En sammenslåing vil altså gi et selskap med over 310 000 ansatte. To tredeler av EDSs ansatte holder til i USA. I disse tider med globalisering og utlegging av IT-tjenester til lavkostland, betraktes ikke det som noen strategisk fordel.
Det pekes videre på at EDS knapt har vokst de siste årene: Omsetningen i 2003 var 20 milliarder dollar. Videre er driftsmarginen rundt 6 prosent, mot rundt 10 prosent for IBM.
Den drivende kraften i HPs utspill overfor EDS skal være Ann Livermore (bildet) som har ledet selskapets tjenesteavdeling – «Technology Solutions Group» – de siste årene og fått den til å gå med overskudd. I forrige regnskapsår bedret hun omsetningen med 6,6 prosent og driftsresultatet med 21 prosent. 49 år gamle Livermore startet sin HP-karriere i 1982. I 1999 var hun en av Carly Fiorinas fremste rivaler i kampen om å bli toppsjef i HP.
Fiorina ledet HP gjennom sammenslåingen med Compaq. I 2000 innså hun at HP trengte å satse mer på IT-tjenester. Løsningen var å kjøpe PricewaterhouseCoopers (PwC). Fiorina var villig til å gi mellom 17 og 18 milliarder dollar, men nådde ikke fram med dette tilbudet. To år seinere gikk PwC til IBM for 3,5 milliarder dollar. To år seinere brukte Fiorina 20 milliarder dollar på å kjøpe Compaq.
Livermore tilkjennes mye av æren for flere tilsynelatende vellykkede oppkjøp HP har gjort de siste årene, blant annet Mercury Interactive som ble kjøpt for 4,5 milliarder dollar i 2006 og Opsware som kostet HP 1,6 milliarder dollar i juli i fjor. Mercury leverer løsninger for overvåkning, testing og optimalisering av IT-drift og tjenester, mens Opsware lager løsninger for å automatisere driften av datasentraler.