JUSS OG SAMFUNN

Baksaas rydder opp etter flause i Bangladesh

Styret er fornøyd med tiltakene: En leverandør er sagt opp, og ofre loves kompensasjon.

Fornebu (NTB-Jofrid Egeland): Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor er fornøyd med støtten han fikk fra styret tirsdag.

Etter det ekstraordinære styremøtet uttrykte styret tillit til konsernsjefen, og sa seg fornøyd med de tiltakene han har satt i verk i Bangladesh-saken.

– Vi er fornøyd med Baksaas og den redegjørelsen han har gitt om forholdene i Bangladesh. Det er ikke aktuelt å vurdere hans stilling. Forholdene med barnearbeid som er avdekket hos Telenors underleverandører i Bangladesh, skulle aldri ha skjedd, men det gripes nå tak i dette med full kraft fra ledelsens side, sa styreformann Harald Norvik etter det ekstraordinære styremøtet.

På møtet hadde styret en gjennomgang av situasjonen i Bangladesh, Telenors kontroll med sine underleverandører, samt en gjennomgang av selskapets etiske prinsipper.

En viktig årsak til at Telenor-sjefen nå er «fredet» er at han selv ikke skal ha visst om forholdene i Bangladesh.

Tirsdag kveld sa Baksaas til NRK at han «ikke opplever dette som han har fått et gult kort av styret».

– Jeg er godt fornøyd med støtten jeg fikk fra styret. Jeg tror jeg er i stand til å gjøre noe med dette og jeg akter å gjennomføre det, sier konsernsjefen.

Visste ikke
– Styret fikk vite om filmen (der barnearbeid-saken dokumenteres, red.anm.) i forrige styremøte. Påstandene om at selskapet har visst om dette i to år stemmer ikke. Jeg som styreleder, har aldri fått noen dokumentasjon om dette, det har heller ikke Baksaas, sier Norvik.

Torsdag legger Det Norske Veritas (DNV) fram en rapport om forholdene hos Telenors fire underleverandører i Bangladesh. Telenor engasjerte Veritas til å inspisere og gi råd om utbedring av arbeids- og produksjonsforholdene hos de aktuelle underleverandørene like etter at Telenor-ledelsen så dokumentaren «Et tårn av løfter» 11. april.

– Veritas kommer til å påpeke alt fra konkrete sikkerhetsmessige forhold som kan utbedres raskt, til mer prosessuelle utbedringer, som må skje over tid, sier informasjonsdirektør Pål Kvalheim i Telenor til NTB.

Vil hjelpe guttene
I dokumentaren ble det avdekket at barn helt ned i 13-årsalderen jobber på fabrikkene til Telenors underleverandører. Dokumentaren viste også at fabrikkene har sluppet ut forurenset spillvann som ødelegger risavlingene i nærområdet.

– Vi forsøker nå å identifisere guttene som var med i filmen for å se hvordan vi kan få hjulpet dem, enten med skolegang eller alternativt arbeid, sier informasjonsdirektør Kvalheim.

Han opplyser at aldersgrensen for arbeid i Bangladesh er 14 år, og 18 år for farlig arbeid. Telenor ser også på hva som kan gjøres for å rydde opp i det forurensede spillvannet som har ødelagt risavlingene i områdene rundt fabrikkene.

Avsluttet samarbeid
Telenor har inspisert fabrikkområdene til de fire leverandørene som nevnes i filmen, samt ytterligere en leverandør. Selskapet har avslutter sitt samarbeid med leverandøren Mizan Hatim Engineering fordi Telenor fant en mindreårig i fabrikken ved inspeksjon, og fordi Mizan Hatim Engineering ikke viser den nødvendige viljen til å rydde opp i forholdene.

Telenor har også iverksatt en gjennomgang av sine øvrige underleverandører for å sjekke at disse etterlever avtaleverket.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.