BEDRIFTSTEKNOLOGI

Japanske forskere med lagringsrevolusjon

Japanske forskere skal være klare til å kommersialisere lagringsteknologi som flyr rett i strupen på den norske børs-jojo-en Opticom. Teknologien minner om holografisk lagring, en drøm som mange forskere har hatt siden 60-tallet.

2. mai 2001 - 06:32

Forskere ved universitetet i Kyoto har sammen med firmaet Central Glass utviklet en lagringsteknologi som kan gjøre det mulig å oppbevare hele NRKs historiske radioarkiv i full lineær kvalitet på 40 glasskuber på størrelse med sukkerbiter.

Forskerne skal begynne kommersialiseringen av produktet allerede mot slutten av året, men sier ingenting om hva kostnadene vil være. Om det viser seg at produktet kan sendes raskt og billig ut på markedet, kan det bli en strek i regningen for Opticom, som også jobber med å revolusjonere lagringsmediet med sin plastfilm-teknologi.

Ett av salgspunktene for Opticoms del er at deres polymerfilm vil gjøre lagringsmediene svært kompakte, noe også glasskubene fra Kyoto må kunne sies å være.

Opticom har ennå ikke kunnet vise frem fungerende prototyper, men har likevel hatt en solid oppgang på Oslo Børs den siste tiden.

Professor Kazuyuki Hirao fra Kyoto-universitetets kjemiavdeling sier til InfoWorld at arbeidsgruppen allerede har patentert teknologien, som ble oppdaget for to år siden.

Når en svært kort puls av laserlys fra en femtosekund-laser treffer glass som inneholder det sjeldne stoffet samarium, så forandres glasset - det oppstår et lysende punkt på omkring 400 nanometer (nm, én nm =10 i -9 meter) i diameter, som kan skilles fra resten av glasset som fortsatt er gjennomsiktig. Dermed har man skapt to "tilstander", slik at glassplaten kan fungere som et lagringsmedium.

Disse prikkene kan plasseres 100 nm fra hverandre, og nyheten er at glassplatene nå kan stables, eller legges i lag oppå hverandre. Forskerne skal ha plassert 2.000 lag med prikker lagvis, slik at lagringskapasiteten ble 1.000 Gigabyte, hvilket tilsvarer én Terabyte, ifølge Shigeki Sakaguchi hos glassprodusenten Central Glass.

Kazuyuki Hirao er spesialist på femtosekund-lasere, som er lasere som stråler i mye kortere tidsrom (en til ett tusen trilliontedels sekund ifølge InfoWorld) enn for eksempel nanosekund eller picosekund-lasere.

 

Sakaguchi sier teknologien er mye enklere i bruk enn tradisjonelle metoder for bruk av holografisk lagring, som til tross for tyve års forskning fortsatt ikke er praktisk anvendbart.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.