MASKINVARE

20 ganger raskere enn PCI - og kompatibel

Den første HyperTransport-brikken er klar. AMD og API Networks lover interne hastigheter på 6,4 GB per sekund, mer enn 20 ganger raskere enn PCI.

3. apr. 2001 - 11:27
HyperTransport-brikken AP1011 fra API Networks.
HyperTransport-brikken AP1011 fra API Networks.

Brikken AP1011 fra API NetWorks er det første produktet som implementerer HyperTransport, en teknologi oppfunnet av Advanced Micro Devices (AMD) og støttet av et hundretalls andre selskaper, blant dem Cisco, grafikkbrikkeprodusenten Nvidia og Sun.

AMD beskriver HyperTransport som en høyhastighets punkt til punkt forbindelse mellom integrerte kretser. Det er altså en brikke som brukes til å kople brikker til hverandre. Den skal brukes på forbindelser inne i bokser, først og fremst PC-er, rutere, svitsjer og annet nettverksutstyr, men også spillkonsoller og andre forbrukerapparater. Inne i slike apparater kan den erstatte PCI-bussen. HyperTransport tilbyr en båndbredde på 6,4 GB per sekund. Det er mer 20 ganger så raskt som en 32 biters PCI-forbindelse i 66 MHz, og opptil 60 ganger så raskt som typiske PCI-forbindelser i dagens PC-er og annet IT-utstyr.

I forhold til forbindelser ut av boksen, er HyperTransport tilrettelagt for å være kompatibel med både dagens PCI og framtidens InfiniBand, en I/O standard som Compaq, Dell, Hewlett-Packard, IBM, Intel, Microsoft og Sun har tatt initiativet til og som har bred støtte. Også Cisco og AMD er medlemmer. InfiniBand har en topphastighet på 1,25 GB per sekund over fire kanaler, og 4 GB per sekund over 12 kanaler. AMD understreker at HyperTransport og InfiniBand ikke er konkurrenter, men utfyller hverandre, og at InfiniBand trenger teknologi som HyperTransport for å få opp farten på forbindelsene inne i boksen. AMD har varslet at det vil danne et eget HyperTransport-konsortium når tiden er moden for det.

Den nye brikken AP1011 beskrives som en bro mellom brikker med HyperTransport og brikker for PCI. Poenget er å sikre at systemer som opererer internt på HyperTransport, skal kunne koples til alt som finnes av utstyr for grafikk, nettverk, lagring og så videre, med de samme driverne som i dag. AP1011 støtter 32 og 64 biters PCI og buss hastigheter fra 25 til 66 MHz. Volumproduksjon kommer i gang i juni. API Networks er tidligere kjent som Alpha Processor Inc, et datterselskap til Samsung som hittil har konsentrert seg om Alpha-baserte produkter, blant annet Linux-klynger og tynne servere.

I forhold til HyperTransport, konsentrerer AMD og API Networks seg om hvert sitt marked. AMD retter fokus på PC-er og servere, mens API er opptatt av HyperTransport innen kommunikasjonsutstyr, og peker blant annet på at flere brikkeprodusenter for kommunikasjonsmarkedet allerede har planer om å utvide MIPS-brikker med HyperTransport.

AMDs erkerival Intel sysler ifølge Cnet med konkurrerende teknologi til HyperTransport. AMD er kommet mye lenger, og har et forsprang på anslagsvis 18 måneder ifølge analytikere. AMD regner med å ha egne HyperTransport-løsninger klare i løpet av neste år.

Betydningen av AP1011 er med andre ord at den garanterer for kompatibilitet mellom HyperTransport og dagens periferiutstyr. Innsatsen til Nvidia, AMD og Sun varsler at HyperTransport kan åpne for vesentlig høyere ytelse i PC-er, arbeidsstasjoner og servere i løpet av et par år, mens innsatsen til Cisco og API Networks varslende tilsvarende framgang innen nettverksutstyr.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.