På en pressekonferanse i dag informerte Aschehoug og Norli at de for alvor vil satse på det elektroniske formatet fremover. I samarbeid med Microsoft, Hewlett Packard og Gartner group vil de lansere en løsning hvor de selger norske bøker i Microsoft Reader-format gjennom Norli sine internettsider. Norli vil også selge Hewlett Packard sine Jornada håndholdte PCer (PDA) for å lese boken på.
For å kjøpe en bok i elektronisk format ser Ashehoug og Norli tre forskjellige måter: enten på nettstedet til Norli og få boken oversendt som e-post, det andre er på CD-ROM, eller på et såkalt Flash card som er et minnekort.
Et vanlig Flash card kan inneholde flere hundre bøker, og med den utviklingen som vi ser nå vil man snart kunne legge inn alle bøkene på Deichmannske bibliotek på en håndholdt datamaskin.
Prisen på bøkene vil bli den samme som for billigutgaven av boken, for ikke å underminere for markedet for de trykte bøkene. Norli tilbyr også 25 prosent rabatt for månedens bok, helt frem til neste bok i serien kommer.
En av fordelene med e-bok er at formatet tillater både lyd, bilde og animasjon i samme bok, og siden formatet er digitalt er det heller ingen problemer med å la leseren peke på et ord og få forklaringen på dette.
For å få i gang interessen for produktet har det blitt laget et spesialtilbud til de 100 første som kjøper PDAen som digi.no skrev i går.
Les:
Skaff deg superbillig lomme-PC med norske bøker
For 2.990 kroner vil man få en HP Jornada 545 med fire bøker på. I tillegg vil man få månedens bok i september, som er planlagt som den første i serien.
Første "månedens e-bok" vil være Karsten Alnæs' Sabina.
De første bøkene som lanseres er:
Romaner:
Jan Kjærstad: Forføreren
Unni Lindell: Drømmefangeren
Jostein Gaarder: I et speil i en gåte
Aksel Sandemose: En flyktning krysser sitt spor
Noveller:
Liv Køltzow: Hjemkomst
Arne Bergren: Ny gutt i frimerkeklubben
Bjerte Breiteig: Tåke. Requiem
Klaus Hagerup: Jernrøret
Odd Surèn: Spiralen
Merethe Lindstrøm: Hendene hans er gamle
Håvard Syvertsen: Tilt
Arild Nyquist: Jeg bestemmer meg - knallhardt
Kim Småge: Nummer tre
Aschehoug regner med å gjøre 100 nye e-bøker tilgjengelige i løpet av høsten.
Det jobbes hele tiden med å transportere bøker fra Aschehougs 125 år lange eksistens over til elektronisk form, og stadig vil flere bøker bli tilgjengelige. Etter hvert som flere plattformer kommer med et interessant format for lesing av e-bøker vil også disse støttes av Aschehoug og Norli.
Utenlandske bøker vil ikke lanseres i første omgang, siden Aschehoug først må få rettighetene til det elektroniske mediet fra oversetterne, og dette kan ta litt tid.
Dette er ikke noe drastisk eller noe man bør være redd for, for som Jon Bing sa, er dette en helt naturlig utvikling. Papirformatet vi har i dag er ikke eldre enn fra 1844, og utviklingen har hele tiden gjort at informasjon har blitt overført til nye og bedre egnede medier.