Dette utsagnet er det første du møter på siden som kan ødelegge mediegigantenes og statens forsøk på å kontrollere Internett. Det er signert amerikanske Mike Godwin (bildet), en jurist og skribent som har spesialisert seg på internettjus.
Men det er den engelske programmereren Ian Clarke som står bak programmet som truer den etablerte medieindustrien og myndighetene. Han har sett seg lei på at regjeringer og mediegiganter prøver å hemme informasjonsutvekslingen og har derfor laget et program som fungerer som et lite nettverk innen nettverket.
Clarke vil gjeninnføre litt av anarkiet på nettet.
Programmet, Freenet, legger deler av informasjon på maskiner som har programmet installert slik at andre i nærheten raskt og enkelt kan laste det ned. Dette vil gjøre overføringen raskere siden informasjonen potensielt vil gå via færre ledd før den kommer frem, og det vil derfor forhåpentlig være færre ting som forsinker.
All informasjon vil være kryptert, og den som eier maskinen vil derfor ikke kunne vite om han har barneporno, MP3-filer eller uskyldige dokumenter liggende på maskinen sin.
Alle søk vil også være kryptert, så det vil være vanskelig å sjekke hvem som ber om hvilken informasjon. Hvis det ikke er interesse for en fil i et område den er lagret, vil den rett og slett fjernes fra maskinen og erstattes av annen informasjon.
For teknofrikere er denne løsningen helt genial, siden den vil gjøre at Internett generelt vil bli raskere siden man ikke alltid vil trenge å overføre data over like lange avstander som man gjør i dag. For forbrukeren derimot, er løsningen lite fristende siden hans eller hennes hastighet vil gå ned siden de må sende data til andre. Regjeringer, organisasjoner som jobber for å få ulovlig materiale fra Internett og mediebedrifter, vil imidlertid oppleve sitt største mareritt når det blir enklere å finne data, samtidig som det blir tilnærmet umulig å finne ut hvem som henter og hvem som leverer informasjon.
Freenet dukker opp som et nytt program i rekken av andre som vil gjøre informasjon lettere tilgjengelig. Andre i samme kategori, dog noe mer begrensede, er Gnutella, Scour.net og Napster.
Mer informasjon finnes på Freenet's sider.