Ifølge ZDNet har Stallmann levert følgende forslag til Ralph Naders organisasjon Consumer Project on Technology i forbindelse med organisasjonens konferanse 30. april om tiltak mot Microsoft, gitt at myndighetene vinner monopolsaken mot selskapet:
- Microsoft må ikke få lov til å anvende grensesnitt som ikke er fritt tilgjengelige for alle. Dette gjelder alle grensesnitt mellom programvarekomponenter, kommunikasjonsprotokoller og filformater.
- Microsoft må ikke gis tillatelse til å utnytte sine programvarepatenter i aktiv konkurranse, bare til å forsvare sine intellektuelle rettigheter. Dette krever en eller annen form for pålegg om lisensiering.
- Maskinvare må ikke kunne sertifiseres som Microsoft-kompatibelt, med mindre en fullstendig liste over maskinvarens spesifikasjoner er gjort tilgjengelig for alle programvareutviklere.
Eirik Eng i det norske programvarehuset Troll Tech sier forslagene virker svært fornuftige.
- Manglende tilgang til dokumentasjon om programmeringsgrensesnitt og filformater gjør det svært vanskelig å konkurrere med Microsoft-produkter. Et eksempel er Office-alternativene for Linux. Vi har ikke tilgang til alle detaljene rundt Office-formatene. Følgen er at produktene ikke helt greier å lese for eksempel Word-dokumenter. Da nøler kundene med å ta disse alternativene i bruk.
Eng mener programvarepatenter generelt er en uting, og minner om at det i Europa generelt ikke er tillatt å ta patent på algoritmer.
- I USA har patentering av programvare tatt helt av, og er i ferd med å hindre utviklingen i hele bransjen. Helt vanlige algoritmer i allmenn bruk blir plutselig patentert. Innen EU er det nå bestrebelser for å få til programvarepatentering også for Europa. Det hadde vært svært positivt om vi kunne snudd denne tendensen.
Skreddersydd Windows-maskinvare er mindre av et problem nå enn tidligere.
- De fleste elementene har åpne spesifikasjoner. Leverandørene ser at det er et marked for andre systemer, og er interessert i å la blant annet Linux-utviklere få lage drivere til det de har å tilby.