Lenge virket det som GSM-telefoner var avlyttingssikre. Blant annet kranglet Telenor Mobil AS og NetCom GSM ASA i mange år med myndighetene om hvem som skulle betale for ekstrautstyr for at politiet skulle kunne avlytte kriminelle.
Les: Politiet vil avlytte alle mobilsamtaler (september 1999)
Les også: Det offentlige holdt tett om mobilavlytting
Spekulasjonene har gått i mange år, men i desember i fjor avslørte Dagens Næringsliv at utstyr for GSM-avlytting er til salgs i Norge. Da hadde Post- og teletilsynet (PT) fått demonstrert tysk utstyr. En dansk rapport om GSM-avlytting avslører identiteten til selskapet: Rohde & Schwartz Norge er en stor leverandør av utstyr til sivil og militær teleindustri, blant annet GSM-bransjen.
- Det var Rohde & Schwartz som demonstrerte sitt utstyr for GSM-avlytting for oss, bekrefter Geir Jan Sundal, avdelingsdirektør i Post- og teletilsynet overfor digitoday.no.
Selskapets utstyr for GSM-avlytting har typebetegnelse GA-900, men er ikke omtalt på deres hjemmesider. Utstyret omtales derimot på det tyske Post- og teletilsynets hjemmesider.Robert Hyllestad, senioringeniør i PT, forklarer hvordan utstyret fungerer. For det krever litt spionarbeide.
- Det hjelper ikke å ha telefonnummeret til den du skal avlytte. Du må være i nærheten og skru på din falske basestasjon. Nå bytter alle telefoner i nærheten over til din basestasjon og du kan med Rohde & Schwartzs GA-900 og 901-bokser plukke ut de de såkalte IMEI- og IMSI-kodene fra alle telefonene. Så må du lete igjennom til du finner stemmen til den du vil avlytte og merke deg vedkommendes IMEI/IMSI-kode. Når telefonen med disse kodene blir brukt igjen, kan du høre på og få generert lister over inngående samtaler, forteller Hyllestad til digitoday.no
IMEI er serienummeret for selve mobiltelefonen, mens IMSI-nummeret angir SIM-kortet ditt. GA-900 må brukes sammen med Rohde & Schwartz Digitale Radio Tester CTS55 som blant annet kan brukes til å opprette en falsk basestasjon. digitoday.no har funnet denne riktige boksen på (Last ned Acrobat-fil fra Rohde & Scwartz). Bildet øverst på siden viser CTS55.
Utstyret kobles til en vanlig GSM-antenne, for eksempel i en bil som kan følge etter den du skal avlytte. Til sammen blir Rohde & Schwartz-utstyret like stort som to PC-er og koster rundt 2 millioner kroner.
digitoday.no kjente til Rohde & Schwartz-utstyret i mars og kontaktet daglig leder for det norske kontoret. Men Tor Andressen ville verken i mars eller nå kommentere om selskapet har solgt avlyttingsutstyr her i Norge.
Han vil heller ikke svare på spørsmål om hva slags regler selskapet har for salg av utstyret. digitoday.no har ikke fått noen svar på sin henvendelse til det tyske hovedkvarteret til Rohde & Schwartz.
For digitoday.no avslørte i mars at det faktisk er lov å selge avlyttingsutstyr i Norge - det er bruken som er ulovlig. I utgangspunktet kan derfor Rohde & Schwartz selge utstyret fritt til kjente kriminelle.
Les også: Lovlig å selge GSM-avlyttingsutstyr
Andressen vil ikke svare på om Rohde & Schwartz begrenser salget til kunder i offentlig sektor, for eksempel Politiets overvåkningstjeneste (POT) eller for eksempel om alle teleselskaper kan få kjøpt utstyret fritt. Andressens eneste kommentar er "ingen kommentar", gjentatt i serie som svar på digitoday.nos spørsmål.