Det var Gary Kildall og Digital Research som skulle ha levert operativsystemet. Hadde det ikke vært for at Gary hadde valgt å ta seg en tur med småflyet sitt slik at han ikke rakk møtet med IBM. Slik er historien. I hvert fall den offisielle historien, slik den er fortalt i en rekke bøker og artikler verden over. Ny informasjon jeg har fått kjennskap til viser at historien ikke er sann. Tvert om tyder mye på at den er plantet. Av Microsoft. |
--------------------- "It was then that I learned that computers were built to make money, not minds." --------------------- Gary Kildall i sitt upubliserte bokmanus: "Computer Connections: People, Places, and Events in the Evolution of the Personal Computer Industry". |
Denne artikkelen inneholder nye, oppsiktvekkende opplysninger om bakgrunnen for Bill Gates dominerende - og noen vil si ødeleggende - posisjon i dataindustrien. Den viser også hvordan norsk IT-miljø også på dette området har spilt en sentral rolle:
Bill GatesGary KildallMorten Flate Paulsen
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Ny og sikrere ID-løsning bruker chipen i passet ditt
Vi hadde faktisk allerede i huset et system, laget av Tim Patterson, som vi kunne bruke som basis for MS-DOS - hvilket var heldig for oss, med den knappe tidsrammen vi da hadde.
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Her får norske bedrifter solid drahjelp ut i nye markeder
Lars Monrad KrohnMycronPer Ofstad
Ingar Rune Steinsland
Det har alltid vært spekulert på om Gary Kildall var bitter over at han tapte for Bill Gates. Det fikk vi aldri svar på så lenge han var i live. Han døde i Monterey i 1994. Men før han døde skrev han en bok ( "Computer Connections: People, Places, and Events in the Evolution of the Personal Computer Industry") hvor han kom inn på dette. Boken er aldri blitt utgitt, angivelig fordi familien fryktet reaksjoner fra Seattle. Men en av mine kilder har lest boken, og bekrefter denne historien.
Dorothy
Morten Flate Paulsen
Morten Flate Paulsen:I Norge er ditt firma Microsoft best kjent for sitt operativsystem MS-DOS. Hva er den sanne historien bak IBMs valg av MS-DOS fremfor CPM, til sin personlige datamaskin IBM PC?
William Gates:Vel, da IBM skulle lage sin PC, tenkte de på hele markedet. På den tiden (1980) var det mange mikromaskiner: bl.a. Apple- og Commodore-maskinene, som brukte vår BASIC-oversetter. CPM-maskinene hadde cirka 20 prosent av det markedet.
Da IBM først kom til oss, hadde de til hensikt å lage en 8-bits maskin, i liket med de andre mikromaskinene på markedet da, og de var egentlig bare interessert i å få bruke vår BASIC-oversetter. Vi fikk dem overbevist om at de burde satse på en 16-bits maskin i stedet. Denne ville bli kraftigere, og vi mente at den burde få et operativsystem basert på bruk av magnetplater.
Faktisk var det slik at jeg sendte dem til Digital Research først, til Gary Kildall, for å se om Gary hadde fått ferdig 16-bitsversjonen av CPM. Men desverre fikk de ikke kontakt med ham, og det oppsto diverse andre problemer under forhandlingene der.
Hvorom alt er: Vi bestemte oss da for å gå inn selv, og gripe denne muligheten til å lage et bedre operativsystem. Og en måned senere sendte vi da inn vårt system til IBM, med MS-DOS. Vi hadde faktisk allerede i huset et system, laget av Tim Patterson, som vi kunne bruke som basis for MS-DOS - hvilket var heldig for oss, med den knappe tidsrammen vi da hadde.
MFP:
WG:Jo da, Tim hadde flere navn på systemet sitt: QDOS og 86-DOS var to av navnene han brukte. Men vi fikk raskt forandret navnet til MS-DOS da vi overtok det.
MFP:
WG:Nei, vi hadde bestemt oss for at dette oppdraget skulle vi ha, og ikke Digital Research. Og vi spilte jo en hovedrolle i utviklingen av maskinvaren: Jeg valgte tegnsettet, vi valgte den grafiske oppløsningen, osv. Det var ikke helt enkelt - f.eks. satte vi som krav at maskinen måtte kunne fungere både med og uten magnetplater. Dessuten hadde vi jo knapp tid, som allerede nevnt, og 16-bitversjonen av CPM forelå ikke på dette tidspunkt. Så det var klart at IBM ville velge oss.
Her kan jeg nevne at i starten var det faktisk enda mer komplisert. Da maskinen kom ut, tilbød IBM den med både MS-DOS og CPM - dvs. 16-bitversjonen, som Digital Research fikk ferdig ca. 6 måneder senere. Vi hadde da en periode på noen år da ingen visste hva som ville bli standarden. Jeg reiste rundt og snakket for MS-DOS, mens firmaer som Victor (som få vil huske i dag) var mer innstilt på CPM. Først etter et par år ble det hele avklart. Folk tror jo ofte at tingene var enklere før, men det er ikke alltid tilfelle - de kunne være like kompliserte da som nå!
- Les også:
- PC-ens historie - del 1
- PC-ens historie - del 2
- Maskinen som skapte Microsoft
- Bill Gates - genial strateg eller paranoid bølle? - Del 1
- Bill Gates - genial strateg eller paranoid bølle? - Del 2
P.S.
Jeg er Lars Monrad Krohn, Ingar Rune Steinsland, Terje Tinglum og Morten Flate Paulsen stor takk skyldig for å ha gjort meg oppmerksom på disse forholdene, og gitt den nødvendige faktiske informasjon. TV-interjuet med Bill Gates finnes fremdeles på video i Mortens eie. Gary Kildall hadde svenske aner, og er ikke av norsk slektning slik noen tror.
Arild Haraldsen.
D.S.