BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor åpner sitt tekno-mekka

Telenor åpnet i dag sitt fremtidshus på Fornebu. Huset skal være selskapets forskningslaboratorium, og er spekket med infrastruktur, kabling, trådløse systemer, audiovisuelt utstyr og styringssystemer.

Therese Werenskiold
26. okt. 2001 - 15:33

Telenors fremtidshus ligger ved siden av konsernets nye, enorme hovedkontor på Fornebu som åpner for første innflytting om én måned.

Fremtidshuset til Telenor FoU.
Fremtidshuset til Telenor FoU.

Fremtidshuset er mer avansert enn det vi i dag kjenner som "smarthus". Det er meningen at Telenor skal bruke huset til å eksperimentere for å kunne utforske og demonstrere praktiske anvendelser av ny teknologi. Men først og fremst skal huset være et fleksibelt laboratorium for utvikling av fremtidige IKT-løsninger for familie og bolig, opplyser selskapet.

Det størrelsesmessig beskjedne, brune huset skal benyttes til idédugnader, bygging av scenarier og utvikling av prototyper. Bygget er realisert i samarbeid med Husbanken.

Berit Svendsen, konserndirektør for teknologi i Telenor.
Berit Svendsen, konserndirektør for teknologi i Telenor.

- Fremtidshuset gir Telenor en unik mulighet til å prøve ut og demonstrere tjenester og anvendelser på et tidlig tidspunkt og i naturlige omgivelser. Vi skal ha fokus på familien og hjemmet - og boligen som sted for arbeid, læring, kommunikasjon og underholdning. Det er viktig å se helheten i dette. Derfor vil vi også invitere inn samarbeidspartnere fra ulike bransjer, sier Berit Svendsen, konserndirektør for teknologi i Telenor og leder av FoU-virksomheten.

I fremtidshuset er det flere trådløse muligheter. Blant annet elektronisk nøkkel og identifisering, den universelle fjernkontroll, og en ny sensorteknologi der kroppslige reaksjoner styrer enkelte funksjoner i huset.

I sistnevnte benytter Telenor kroppssensorer (såkalt biofeedback-teknologi) for å vise hvordan huset kan fornemme beboernes følelser, og påvirkes av vedkommendes stemningsleie. Egne sensorer på kroppen kan knyttes til husets hjemmeserver via trådløs Bluetooth-teknologi.

Prosjektleder Heidi Rognskog forteller til digi.no at denne teknologien også kan benyttes i andre sammenhenger. Blant annet har Telenor FoU levert "navlestrengen" til Kristopher Schau og hans forfallsprosjekt.

Men sensorene kan også integreres i ulike terminaler. For eksempel i arbeidsantrekk, mobiltelefon, bilratt, styringskonsoller for spill, og datamus. Sensorene kan måle temperatur, fuktighet, puls, blodtrykk og muskelaktivitet, og kan blant annet brukes til å forebygge eller takle stress, overvåkning av gamle eller syke, eller før en legekonsultasjon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.