JUSS OG SAMFUNN

Norsk mann siktet i piratraid

Økokrim har siktet en nordmann i forbindelse med opprullingen av det internasjonale warez-nettverket DrinkOrDie. Warez-miljøet er urolige, og flere piratsider er stengt etter raidet.

12. des. 2001 - 13:44

Den internasjonale pirataksjonen hadde også forgreninger til Norge. Økokrim bekrefter at de har siktet en person for brudd på åndsverksloven. Diskusjonene går høyt på pratekanaler og i andre fora om hvem som er tatt, hva slags straff de kan vente seg og så videre, men førsteadvokat Inger Marie Sunde mener ikke det er grunn til å skissere noe omfang av saken enda.

- Det er vel grunn til å ha is i magen og avvente etterforskningen før en konkluderer med noe. Det er naturlig at det er fokus på slike saker med internasjonalt tilsnitt, og også fra politiets side er det naturlig i forhold til at piratvirksomhet er et problem for bransjen. Men akkurat hvor stort omfanget er, får vi ta senere i etterforskningen, sier hun.

Politimyndigheter over hele verden gikk til aksjon mot nettverket DrinkOrDie, som ifølge FBI har minst 40 medlemmer over hele verden. Denne gruppen var hovedfokus for raidene, men også andre aktører fikk besøk.

DOD er en av de eldste gruppene på "scenen", og har vært delaktige i både cracking og spredning av programvare i stor stil fra begynnelsen av 90-tallet.

Etter det digi.no forstår hadde gruppen flere medlemmer i Norge, og blant dem skal det også være en som har lederfunksjoner i gruppen.

Denne personen skal ha vært medlem i mange år, mens et annet medlem, som opererer en ftp-side med diverse programvare og annet innhold ikke er mulig å komme i kontakt med. Også ftp-sidene er nede, noe som betegnes som "mistenkelig" av en kilde i miljøet.

Warez-miljøet som nå er blitt rusket opp i, utveksler også filmer og musikk. digi.no fikk adgang til en ftp-server i sverige, der en 16 av de helt ferskeste kinofilmene lå tilgjengelige i DivX-utgave. Stort sett all utveksling av materiale går via private ftp-servere, med solide sikkerhetsforanstaltninger.

Mange av serverne er nå stengt, noe som kan tyde på at operatørene enten er arrestert eller har fått nerver.

- Det er ikke så vanskelig å komme inn i miljøet lenger, og det er kanskje det som er problemet. Det er kanskje derfor vi får slike razziaer, sier digi.nos warez-konsulent, som selv har adgang til melom 40 og 50 servere rundt omkring i verden.

- Det er ingen av folka som er med på dette for å tjene penger, sier en annen kilde. De som tjener penger på det er ikke medlemmer av miljøet i det hele tatt, og de fleste som bruker programmene ville aldri ha muligheten til å kjøpe programmene på lovlig vis uansett, mener han.

Det er argumenter antipiratene har hørt før, på samme linje som at piratprogrammer "utdanner" folk på populære crack, slik at de senere holder seg til og kjøper et spesifikt program. Likevel har denne tankegangen sunket inn hos flere aktører i programvarebransjen. Blant annet har Digidesign sluppet gratis-versjoner av musikkprogrammet Pro Tools, i håp om å slippe unna flommen av cracking.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.