Denne kyberskribent fortalte fredag om en Hewlett-Packard Omnibook fra 1992 som jeg fremdeles bruker. Maskinen er spesiell fordi Windows, Word og Excel ligger i ROM og RAM, noe som gjør at maskinen starter som en kalkulator. Dette gjør at jeg fremdeles elsker min gamle kamerat.
Jeg er ikke alene om å ha et spesielt forhold til utvalgte gamle maskiner. I en høyst uhøytidelig konkurranse ba vi våre lesere om å fortelle om den eldste maskinen de fremdeles hadde i aktiv bruk.
digi.no har mottatt en flom av e-post. Foruten en rekke støtte-erklæringer for vår hengivenhet til den spesielle Omnibooken, hagler det med historier fra folk som bruker gamle PC-er og Amiga-maskiner til de særeste ting.
Men det er likevel to lesere som peker seg ut og stikker av med seieren i denne uhøytidelige konkurransen. Ikke uventet står det IBM-logo på begge maskinene. Selskapet lanserte sin IBM PC i 1981 med DOS fra Bill Gates og regnes som skaperen av det vi i dag kaller PC-er. Vi har kåret to vinnere, for naturlig nok husker de ikke helt nøyaktig når maskinene ble innkjøpt. Vi har også kåret en vinner i server-kategorien.
Her er vinnerne:
Eldste PC i bruk:
Øyvind G. Jensen forteller at han arvet en IBM PCXT (8086CPU) fra 1981 av sin far. Maskinen har en harddisk på 10Mb og 640 KB mine (må være ettermontert). Maskinen er ikke i daglig bruk, men Øyvind fyrer den opp av og til "for å spille på den".
Også Peter Christersson forteller at han spiller på en gammel IBM PC med 8088-prosessor. Han kjøpte maskinen for 200 kroner av en venn for å chatte på Internett for mange år siden.
Disse to vinnerne mottar en liten oppmerksomhet fra IBM Norge: En USB-nøkkelring med 8 MB lagringsplass - til deres forhåpentligvis nyere maskin med USB-port.
- Vi synes det er hyggelig å vite at vi har laget så gode maskiner at de etter over 20 år fremdeles er i bruk, sier Mette Silberg hos IBM Norge.
Gunnar Antonsen imponerer med en Apple II-maskin fra 1983 med 48KB RAM, 12KB ROM, og diskdriven hadde hele 160KB kapasitet. Prosessoren var en 6502, 8 bits, 1MHz. Det var til og med høyoppløselig grafikk (280 X 180).
Antonsen bruker maskinen til enkel logging, programmering av micro-controllere og generelle småoppgaver som krever enkel programmering. Den innebygde AppleSoft Basic gjør at det tar kun minutter å lage programmer (ingen GUI), og den kræsjer ALDRI, forteller han.
Ole M. Halvorsen er dataansvarlig på Kilden videregående skole og bruker en Kontiki fra 1984-85 som har en spesielt lydprogram for psykisk utviklingshemmede. Maskinen har aldri vært reparert og fungerer feilfritt, forteller Halvorsen.
Eldste server i bruk:
En studentgruppe på NTNU i Trondheim driver en dataklubb de kaller Programvareverkstedet. Deres navnetjener, dvask.pvv.ntnu.no, er en Digital MicroVAX-II, med 13MB RAM og 1GB harddisk. Maskinen er fra rundt 1985.
Maskinen har egen nettside med pent bilde og alt. Les mer på denne siden.