Torbjørn Nordgård er kjent både som professor ved NTNUs Lingivstisk institutt, og som daglig leder i språkteknologiselskapet LingIT AS. Professoren var nestleder for utvalget som i forrige uke la fram, på bestilling fra Kultur- og kirkedepartementet og Nærings- og handelsdepartementet, en utredning om etablering av en egen norsk språkbank, der man skal samle alle fellesressurser som kreves for å få fart på norsk språkteknologi.
Utvalget mener språkbanken må etableres så fort som mulig, og at den vil kreve mellom 70 og 80 millioner kroner i statlige bevilgninger over en periode på fem år.
Les også
I disse statsbudsjettider stiller spørsmålet seg selv.
- Det er liten grunn til å tro at språkbanken kommer på statsbudsjettet for 2003, sier Nordgård til digi.no. - Vi som har arbeidet med saken, håper og forventer at man kommer i gang med statsbudsjettet for 2004.
Nordgård og de andre som har båret fram forslaget, særlig Norsk Språkråd som har det operativet ansvaret for innstillingen, akter ikke å late seg mens de venter på penger.
- Vi vil gå aktivt for å etablere organisasjonen som skal drive språkbanken. Vi har foreslått en stiftelse, men det må avklares med departementet om dette er den mest fornuftige måten å organisere banken på.
En henvendelse fra digi.no til utvalgets formelle opphav, Kulturdepartementet, røper at man der ikke har satt seg inn i forslagene ennå. Nordgård har større tro på Næringsdepartementet.
- Næringsdepartementet var representert på seminaret vi holdt i Bergen i forrige uke. Interessen der er rimelig stor. Man ser behovet for språkbanken og forstår at språkbanken kan være et viktig instrument for å effektivisere offentlig sektor og for å få et mer kostnadseffektivt næringsliv.
Nordgård mener det som gjenstår er å få interessen til å bli stor nok til å gi utslag i politiske prioriteringer.
- Så vidt jeg vet, går det ikke partipolitiske skiller i denne saken. Språkbank har vært diskutert siden 1999, og begge de foregående regjeringene har uttalt seg positivt. Næringsminister i Stoltenberg-regjeringen, Grete Knudsen, har bidratt til den siste innstillingen gjennom sin innsats for ressursgruppen som Språkrådet utnevnte for utvalget. Vi ser liknende initiativ i andre land, og det vil være helt uforståelig dersom vi ikke får klare positive signaler i løpet av kommende år.