Samtidig med Comdex Fall 2002 i Las Vegas, organiserte den internasjonale IT-foreningen Association for Computing Machinery (ACM) en konferanse kalt CCS-9, det vil si foreningens niende "Conference on Computer and Communications Security". Her ble det organisert et seminar om kopibeskyttelse, kalt 2002 ACM Workshop on Digital Rights Management. Fra denne oversikten går det lenker til alle innleggene som ble holdt på seminaret.
Blant de virkelig interessante innleggene, er The Darknet and the Future of Content Distribution, skrevet av fire sikkerhetseksperter fra Microsoft. Den fremste av disse er Peter Biddle, som Microsoft også brukte i en paneldebatt på Comdex Fall 2002 om "Trustworthy Computing", der han ble presentert som "Palladium Product Unit Manager".
Palladium er Microsofts framtidige sikkerhetsplattform, som sympatisk innstilte referenter oppfatter som fokusert på kopibeskyttelse - det er dette som ligger bak uttrykket "digital rights management" med moteforkortelsen DRM - og som skeptikerne betrakter som et hårreisende angrep på personvernet og individets rettigheter.
Les også
Hva har så sjefen for Palladium-prosjektet å si når han analyserer framtiden for distribusjon av digitalt innhold for i et forum bestående av kyndige eksperter?
Innfallsvinkelen til Biddle og hans medforfattere er noe de kaller "the darknet" - heretter gjengitt som "mørkenettet". Betegnelsen dekker "alle nettverk og teknologier som brukes til å dele digitalt innhold", altså utvekslingsordninger over Internett, kopiering av CD-er og DVD-er, deling av nøkler og passord og så videre. Napster var en del av mørkenettet, Gnutella og KaZaA er det, og ordninger som Freenet og Mnemosyne er nyere videreføringer. Mørkenettet omfatter alle midler brukere vil ty til for å bekjempe kopibeskyttelse som omfattes som krenkende eller rett og slett upraktisk.
Blant premissene for analysen, er at mørkenettet må oppfattes som en konkurrent til kopibeskyttelse. Forbrukerne vil alltid ha mørkenettet som alternativ til enhver ordning for kopibeskyttelse. Analysen dreier seg derfor om å finne ut hvilke teknologiske og kommersielle faktorer som avgjør hva forbrukerne velger av kopibeskyttelse eller mørkenett.
Teknologiske og sosiale forhold sikrer mørkenettet tre grunnleggende egenskaper:
- En kopierbar kopi av ethvert objekt beregnet på massedistribusjon, vil være tilgjengelig for en andel brukere, uavhengig av hva slags kopibeskyttelse det er pålagt. Spørsmålet er bare hvor stor andelen er.
- Objekter vil kopieres dersom det er mulig og interessant å gjøre det.
- Brukere disponerer bredbåndsforbindelser
Vannmerking -
"Fingeravtrykk",
ingen teknologi kan hindre mørkenettet fra stadig mer brukervennlige løsninger og stadig større båndbredde.DRM er fåfengt, med mindre det gjøres i forståelse med forbrukerne.