Fra dotcom-bølgens topp har ikke bare kapitalen flyktet fra IKT-bransjen. Også ungdommene har i stor grad rømt sin vei. Fra skoleåret 2001/2002 til inneværende skoleår ble søknadsmassen halvert - og det bare på de offentlige skolene.
På NTNU og Universitetet i Oslo er det fremdeles enorm konkurranse om studieplassene, men fallet har rammet de mange regionale høyskolene og ingeniørskoler med treårig utdannelse. Trolig er også de private skolene med korte ett- og to-årige studier rettet mot Internett-utvikling og drift også rammet hardt.
Dette er en trussel for IKT-bransjen på lengre sikt.
- Jeg vil be ungdom som skal velge utdannelse om ikke å se på IT som mindre attraktivt fordi vi er nede i en bølgedal nå. Husk at utdannelsen tar 2-4 år, sier IBM Norge-sjef Endre Rangnes til digi.no.
Han får støtte fra leder for bransjeforbundet IKT-Norge, Per Morten Hoff.
- Er det en ting vi vet av historisk erfaring, så er det at markedet vil se helt annerledes og trolig mye bedre ut om ikke så veldig lenge. To til fire år er lenge. Jeg minner om at krakket i 1987 ga bransjen en nedtur som varte i 2,5 år. Etter dette opplevde vi 11 år med minimum 11 prosent vårlig ekst, poengterer Hoff.
Både Rangnes og Hoff understreker overfor ungdom som skal velge utdanningsvei, eller holder på med IT-utdannelse, viktigheten av å fullføre studiene.
- Altfor mange lot seg friste av jobbtilbud og hoppet av studiene. Det straffer seg nå, for kundene studerer CV-ene til konsulentene de får tilbud om, og der mangler nå en hel del formelle kvalifikasjoner, påpeker Rangnes.
Hoff råder unge som skal studere IKT ikke bare å velge de mest trendy emnene, som Internett.
- Det vil være lettere å få jobb hvis man forsøker å markedsrette seg litt mer. For eksempel ligger det an til et stort underskudd på folk som kan stormaskin, sier Hoff.
Også Rangnes råder studenter til å spesialisere seg i stedet for bare å bli generalister.
- Studenter som skal bli konsulenter bør også forsøke å skaffe seg innsikt i næringslivet og forretningsprosesser, mener han.