JUSS OG SAMFUNN

Telenor bryter med leverandør

Dropper underleverandør i Bangladesh etter avsløringer av barnearbeid. Spill for galleriet, sier kritikere.

2. juni 2008 - 07:51

Telenor bryter samarbeidet med Mizan Hatim Engineering i Bangladesh etter å ha avslørt mindreårige i arbeid hos selskapet. Spill for galleriet, mener Fremtiden i våre hender.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas sier underleverandører må ta helse, miljø og sikkerhet på alvor.

- På denne aktuelle leverandørens område kom vi over en mindreårig. Vi kom også over holdninger som vi i denne sammenhengen ikke kunne bringe videre i et kunde-leverandør-forhold, sier Baksaas til NRK.

Arild Hermstad i Fremtiden i våre hender sier til NTB at han betrakter Telenors utspill som et spill for galleriet.

- Vi syns dette er veldig problematisk. Hvis det er slik etikkarbeidet drives i Telenor, så er det veldig lite betryggende, sier Hermstad.

Han hevder at opplysninger han sitter på viser at den aktuelle underleverandøren er veldig villig til å gjøre de endringer som har vært påpekt.

- Telenor har ikke fulgt opp sine egne rutiner. Det er problemet. Det man nå gjør er å vise handlekraft ved å slenge ut en tilfeldig valgt underleverandør. I prinsippet er dette et spill for galleriet. De som rammes her er de som er lengst nede i Telenors underleverandørkjede, mens de som sitter på toppen kommer helt skadefri fra det, sier Hermstad.

Leverandøren risikerer å gå konkurs etter avsløringene i den danske TV-dokumentaren «Et tårn av løfter».

I tillegg til barnearbeid i Bangladesh er det de siste ukene avslørt at sju mennesker har omkommet under arbeid for Telenors underleverandører i Bangladesh og Ungarn.

- Dette betyr jo ikke at Hatim ikke kan komme tilbake igjen som leverandør. Og det er flere mobiloperatører enn oss som bygger tårn i Bangladesh, så det markedet er jo ikke borte, sier Telenor-sjefen.

Næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) krever at Telenor og andre norske selskap må betale for helse, miljø og sikkerhet (HMS) hos underleverandører i Bangladesh.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

- Norske selskap må betale regningen for å unngå sosial dumping, farlige arbeidssituasjoner, korrupsjon og brudd på andre etiske retningslinjer i utlandet, sier næringsministeren til NRK.

- Hvis det er underleverandører som nekter å følge opp kravene til helse, miljø og sikkerhet som Grameenphone fremmer overfor underleverandørene, må det få konsekvenser for underleverandøren. Kontraktene kan ikke opprettholdes dersom ikke underleverandøren vil kvalitetssikre dette, sier Dag Terje Andersen.

Fremtiden i våre hender og fem andre humanitære, frivillige organisasjoner har bedt om et møte med næringsminister Dag Terje Andersen i kjølvannet av Telenor-skandalen. Et sentralt punkt blir statens eieransvar.

- Vi har bedt om et møte, men ennå ikke hatt direkte kontakt. Med utgangspunkt i det som har skjedd, forventer vi at vi får et møte, men vet ikke når det kan skje, sier Arild Hermstad.

Foruten Fremtiden i våre hender vil også Redd Barna, Naturvernforbundet, Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp og paraplyorganisasjonen Forum for utvikling og miljø interessert i et møte med næringsministeren. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra