Microsoft kommer etter alt å dømme med en etterfølger til Windows Vista omkring årsskiftet 2009/2010. Microsoft har til nå sagt svært lite om hva som kan forventes å komme i det som foreløpig kalles Windows 7.
Les også:
- [14.10.2008] Microsoft har døpt Windows 7
- [22.09.2008] Se ferske bilder av Windows 7
- [17.09.2008] Kommer Windows 7 allerede til sommeren?
- [19.08.2008] Slik skal Microsoft bygge Windows 7
- [15.08.2008] Lanserer åpen blogg om neste Windows
- [01.08.2008] Frister med beta-test av Windows 7
- [17.07.2008] Flere får bruke Microsofts synk-tjeneste
- [17.07.2008] Større valgfrihet med Software + Services
- [30.06.2008] Siste ordinære salgsdag for Windows XP
- [27.06.2008] Ajax-ytelse vil avgjøre nettleserkampen
- [28.05.2008] Nytt brukergrensesnitt i Windows 7
- [07.04.2008] Microsoft vil erstatte Vista allerede i 2009
- [03.04.2008] Det er sinkene som velger Vista
- [13.03.2008] Lar myndighetene teste Windows 7
- [25.01.2008] Første bilder av neste Windows?
- [19.10.2007] Viste fram det som skal bli Windows 7
- Når vi sier noe, begynner folk å legge planer og lage strategier for dette, sier Rune Zakariassen, fagansvarlig for forskning og utdanning i Microsoft Norge, til digi.no.
Microsoft mener dette er problematisk dersom selskapet ombestemmer seg under veis, noe som skjedde i forbindelse med en del funksjonalitet som opprinnelig skulle ha kommet i Windows Vista, men som av ulike årsaker ble skåret vekk før lanseringen.
Det eneste Microsoft har sagt om Windows 7 så langt, er at operativsystemet skal ha støtte for multitouch-funksjonalitet, det vil si bruk av flere fingre på skjermen for å samhandle med programvaren.
- Dette vil trolig bli en standard i Windows 7 på linje med det tastatur og mus er i dag, i tillegg til tablet- og håndskriftsstøtte som ble standard i Vista, sier Zakariassen.
Han mener at denne typen funksjonalitet, sammen med blant annet ansiktsgjenkjenning, annen bildegjenkjenning og muligheten til å følge pupillene til brukerne, er noe som fortsatt ikke kan leveres gjennom webapplikasjoner og nettleseren.
For også Microsoft ser at markedet i stadig større grad er i ferd med å ta i bruk det webapplikasjoner og programvare levert som en tjeneste (SaaS – Software as a Service).
Zakariassen sier at man kan dele inn leverandører som tilbyr bare lokale applikasjoner og dem som bare tilbyr webapplikasjoner i to ytterpunkter. Microsoft er ikke i noen av disse gruppene, men tilbyr i dag løsninger over hele spekteret mellom ytterpunktene. Det er likevel en kombinasjon av lokalt installert programvare og tjenester selskapet satser sterkest på.
- Microsoft vil kombinere det beste fra begge leire og viske ut mye av forskjellen mellom lokale applikasjoner og webapplikasjoner. Som bruker skal man ikke merke når man bruker det ene eller det andre, eller når tjenestene på nettet benyttes, sier Zakariassen.
- Hele Windows Live-konseptet er tuftet på dette, et vellykket eksempel er Windows Live Messenger.
Zakariassen nevner også Windows Live Mesh, som installeres lokalt på en PC eller mobiltelefon og prater med Internett-tjenester for å synkronere for eksempel bilder mellom alle enheter som er tilkoblet for øyeblikket. Til dette benytter Microsoft en P2P-basert teknologi.
- Ray Ozzie har tatt over ansvaret for dette området etter Bill Gates, og jeg mener det vil få stor påvirkning for hva som vil skje med Windows 7, sier Zakariassen.
Han mener Windows 7 under vil fortsette der Vista slapp. Blant annet ble grafikkdriverbiten i kjernen delt i to, hvor en del har blitt løftet ut av kjernen.
Denne ligger nå i en DLL-fil som linkes inn i applikasjonene. Dette gir bedre stabilitet, siden en feil i driverne bare vil ta med seg én applikasjon i stedet for alle. I tillegg har man gjort om slik at komponenten som styrer vinduene og Windows Desktop Manager benytter DirectX og vektorgrafikk i stedet for GDI og punktgrafikk.
- Under skallet vil det nok i Windows 7 skje mest tuning av dagens løsninger, i tillegg til støtte for flere prosessorkjerner, men på brukergrensesnittsiden ønsker vi å ta skrittet fullt ut og vise effekten av forbedringene som har blitt gjort.
Zakariassen legger til at utviklingen av prosessorer ikke lenger gir noen lineær ytelsesøkning, noe som gjør at det ikke er like lett å legge til mer funksjonalitet som krever mer ytelse, som tidligere.
Han tror Microsofts Silverlight-teknologi vil få en rolle i brukergrensesnittet i Windows 7, men at det foreløpig er uklart hva denne vil være.
- Foreløpig er brukergrensesnittet i Windows 7 det samme som i Vista.
Zakariassen mener også at operativsystemet på klientsiden før eller senere vil kjøres som et virtuelt system på en hypervisor, men han kan ikke si om det vil gjelde Windows 7.
- Mer og mer av Windows-APIet vil flyttes over på .NET. Når dette skjer vil man kunne ta i bruk det som kalles «OS as a library». Det betyr at man for eksempel kan lage Word med innebygd OS-funksjonalitet, slik at man vil kunne boote Word. Man kan ha en tilsvarende løsning for Explorer, og da kan disse to snakke sammen via Remote Desktop. Da vil all avhengighet mellom applikasjonene forsvinne, og man får en slags SOA for desktoppen, sier Zakariassen, men han sier han ikke vet om dette vil komme.
Et av de første signalene omverdenen fikk om at Windows 7 var under utvikling, var under en presentasjon i fjor høst. Da ble en ny kjerne, som ble kalt MinWin, presentert. Mange tolket dette som en første visning av Windows 7, men det forteller Zakariassen at er basert på en misforståelse.
Han forklarer først hvordan Windows-kjernen egentlig er bygget opp.
- Den har mer felles med Unix enn mange tror. Den er ikke en microkernel, men monolittisk. Den er vesentlig uendret siden 1988 og består av omtrent 1 million kodelinker. Windows-kjernen er mindre enn kjernen i Linux, sier Zakariassen.
- Hovedforskjellen på Unix og Windows er at Windows ikke kjører applikasjoner direkte på kjernen. Brukerapplikasjonene prater med subsystemene. I dag finnes det subsystemer for Windows og Unix. Tidligere ble det også tilbudt subsystemer for OS/2 og DOS.
Zakariassen kaller subsystemet for Windows for det egentlige Windows, for når man kjører Unix-subsystemet har det ingenting med Windows å gjøre, selv om det kjører på NT-kjernen.
- Unix-subsystemet har samme bootsekvens som Unix. Man kan installere X Window der og det kjøres like raskt som Windows. Kjernen har støtte for «single root» filsystem. NT har aldri vært avhengig av bokstaver, sier Zakariassen.
MinWin er altså en videreutvikling av den underliggende kjernen Windows 2008. Der har man tatt bort slikt som plug-and-play og grafiske brukerkomponenter.
- Windows 2008 Core er temmelig tilsvarende, uten tjenestene på toppen, men med grafikkbiten inntakt.
Zakariassen tror i utgangspunktet ikke at Windows 7 vil baseres på MinWin.
- Den har ikke grafikk som standard, noe som ikke gir mening på et desktopsystem.