Superdatamaskinen BlueGene/L fra IBM, som er installert ved Lawrence Livermore National Laboratory i California, har lenge vært verdens kraftigste datamaskin. Men nå er denne maskinen blitt slått med god margin av et annet IBM-system, Roadrunner, som er blitt installert ved Los Alamos National Laboratory (LANL) i New Mexico.
Les også:
- [02.04.2013] Tiden har løpt ut for «Roadrunner»
- [23.06.2009] Ny supermaskin inn på seierspallen
- [17.11.2008] Skarp kniving i petaflop-klassen
- [18.06.2008] Ekstrem utskifting på supermaskin-toppen
- [13.11.2007] Skal få petaflops-ytelse med Playstation-brikker
- [13.11.2007] Full utskifting på supermaskin-toppen
- [08.02.2007] NTNU-superdatamaskin:
For mens BlueGene/L-systemet kan levere en ytelse på 478,2 teraflops, har Roadrunner nå greid å levere 1,026 petaflops, altså mer enn dobbelt så mye. Det skriver New York Times.
Det mest spesielle med Roadrunner, i tillegg til ytelsen, er at den benytter en variant av en prosessor som er mest kjent fra Sonys Playstation 3. Varianten, som kalles PowerXCell 8i, skal være spesielt designet for Roadrunner. Den skal kunne utføre aritmetikk med dobbelt presisjon raskere enn PS3-utgaven. I tillegg skal den kunne benytte mer minne.
Roadrunner har i alt 12.960 slike prosessorer, i tillegg til 6480 AMD Opteron-prosessor, fordelt på 3240 noder. I alt har maskinen 116.640 prosessorkjerner.
LANL oppgir at Cell-prosessorene fungerer som en slags turbolader på Opteron-prosessorene og har potensial til å øke ytelsen 25 ganger i forhold til Opteron-prosessorene alene. Men dette krever at programvareutviklerne greier å få både Opteron- og Cell-prosessorene til å arbeide effektivt sammen med det tilgjengelige minnet.
Roadrunner har en prislapp på 133 millioner dollar, men så er også ytelsen enorm. Administrator ved National Nuclear Security Administration, Thomas P. D’Agostino, sier til New York Times at dersom alle de over seks milliarder menneskene på Jorden bruker hver sin lommekalkulator og utfører beregninger kontinuerlig 24 timer i døgnet og 7 dager i uken, så vil det ta dem 46 år å utføre det samme som Roadrunner greier på en dag.
Effektbehovet til systemet er på 3 megawatt.
Roadrunner skal etter hver brukes til å gjøre beregninger knyttet til atombombesprengninger, men inntil maskinen har blitt plassert i graderte omgivelser, skal den en periode kunne benyttes til sivile formål, for eksempel miljøvernproblematikk.