Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas spisset ørene da møbelgiganten IKEA tirsdag redegjorde for sin mangeårige kamp for å sikre at selskapets underleverandører ikke gjør bruk av barnearbeid.
Baksaas satte seg på fremste benk foran podiet da næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) tirsdag holdt seminar for næringslivstoppene om bedriftenes samfunnsansvar - et begrep som omfatter både sosialt ansvar og ansvar for miljøet.
For første gang var også store organisasjoner som jobber med etiske utfordringer invitert til den årlige eierskapskonferansen.
- IKEA stenger dørene for underleverandører dersom det oppdages at de gjør bruk av barnearbeid, fortalte Marianne Barner, kommunikasjonssjef i IKEA Group.
Møbelgiganten har i dag inngått kontrakter med 1.300 underleverandører, omsetter for 20 milliarder kroner i året og har 130.000 ansatte.
For få år siden gjorde IKEA bruk 2.500 underleverandører. Reduksjonen er ikke bare økonomisk motivert, men har også skjedd som ledd i IKEAs stadig større ambisjoner om å påvirke og vise samfunnsansvar.
- Desto større andel et selskap mottar fra en underleverandørs samlede produksjon, desto større er muligheten til å stille krav og påvirke, poengterte Barner.
Staten er den største eier i norsk næringsliv, og næringsministeren gjorde det klart at han vil følge nøye med i hvordan selskaper der staten har eierskap, følger opp sine etiske retningslinjer og viser samfunnsansvar. Selskapene må innstille seg på mer detaljert rapportering om hvordan de følger opp etiske retningslinjer.
Samtlige selskaper staten er stor medeier i, har i dag etiske retningslinjer, bortsett fra Kings Bay AS, som ifølge statsråden har fått året på seg til å skaffe seg retningslinjer.
Et aktivt forhold til samfunnsansvar kan i framtiden bli et konkurransefortrinn. Og selskap med statlig eierskap skal være ledende i å vise slikt ansvar, mener statsråden.
Samtidig gjorde han det klart at det ikke er noen løsning for selskapene å holde seg bort fra land og stater der næringslivet preges av lavere etiske standard enn det norsk næringsliv
- Vi skal også være i vanskelige land, også for å kunne bidra til å heve standarden, poengterte han.
Utenfor bygget der seminaret gikk av stabelen, møtte organisasjonene Changemaker og Kirkens Nødhjelp opp med nesten 18.000 underskrifter for økt kontroll av norsk våpeneksport. Overskriftene ble overrakt politikere i Stortingets næringskomité, som også deltok på konferansen.
- Ettersom staten eier 50 prosent av våpenprodusenten Nammo, mener vi denne konferansen er en viktig anledning til å rette søkelyset mot våpenkontroll. Vi har ingen garanti mot at Nammos ammunisjon havner i konfliktland, sier leder Ingrid Næss-Holm i Changemaker. (©NTB)
Les også:
- [04.06.2008] Telenor tar selskap inn i varmen igjen
- [02.06.2008] Næringsministeren i Telenor-møte
- [02.06.2008] Telenor bryter med leverandør
- [02.06.2008] - Telenor må betale
- [30.05.2008] Utsetter børsnotering av Grameenphone
- [30.05.2008] Bedriftsforsamlingen har tillit til Telenor-styret
- [26.05.2008] Yunus vil ha Telenor ut av Bangladesh
- [26.05.2008] Hevder Telenor betalte for død jente
- [22.05.2008] Flere dødsfall for Telenor
- [22.05.2008] Oppretter egen enhet for oppfølging
- [22.05.2008] Telenor kan falle fra etikktoppen