Sikkerhetsselskapet Symantec sammen med Norsk Senter for informasjonssikring (NorSIS) varsler om nedgang i trusler mot pc-en din om sommeren.
Likevel bør du ikke føle deg for trygg. Ondsinnede hackere tar nemlig ikke ferie samtidig med deg.
Stadig flere kjøpesentra, kafeer, restauranter og kaffebarer tilbyr gratis eller billig oppkobling. Dermed blir det stadig med attraktivt å ta med seg bærbar pc eller smarttelefon når du er ute å reiser.
- Det er mange fordeler med å ha med seg en bærbar pc i ferien, medgir seniorrådgiver i NorSIS, Tone Hoddø Bakås, og fortsetter:
- For eksempel får du sett og lagret bilder og video, eller skaffet oppdatert informasjon fra internett. Det kan være greit å sjekke e-post eller besvare akutte spørsmål fra jobben. Dette har blitt enklere når det finnes billige eller gratis trådløse nettilbud. Men det er viktig å ta noen forholdsregler og enkle grep for sikkerhets skyld.
En vanlig risiko når du surfer trådløst er at noen gir seg ut for å være populære trådløse nettverk. Noen trådløse nettverk er kjente, og risikoen med å surfe der er lav. Men om noen bruker sin egen pc og utgir seg for å være et slikt nettverk, og du kopler deg til juksenettverket, får du internettsamband – satt opp gjennom juksemakeren.
Du merker lite, men all trafikk som sendes ukryptert kan leses på pc-en til juksemakeren – som brukernavn, passord, kredittkortnummer og sikkerhetskoder.
- Det finnes flere eksempler på at en bedrager setter opp falske nettsider og lurer internettsurfere til å åpne og logge seg inn. Om du da tar en tur i nettbanken og foretar overføringer, kan du gi en bedrager masse personlig informasjon – nok til at feriekassa plutselig er tom som følge av at bedrageren har brukt denne informasjonen, sier Hans Peter Østrem i Symantec Norge.
Dette kan du enkelt hindre ved å sjekke hvilket nettverk du kopler deg til. Det er ikke alltid lurt å ta det første og beste pc-en foreslår.
Er du godt forberedt, trenger du likevel kun bekymre deg for været i sommer, melder Symantec, som byr på følgende tips for sikker trådløs websurfing i sommer:
- Phishing, trojanere og andre vanlige internettrusler tar ikke sommerferie, og finnes i mengder. Når du vil surfe trådløst og bruker en adgangsside som krever innlogging med navn og kredittkortinformasjon, dobbelsjekk om dette er riktig side. Spesielt om du blir bedt om å laste ned og installere en fil for at surfingen skal fungere. Dette er normalt ikke nødvendig. Hovedregelen er fortsatt å unngå å laste ned ukjente filer til pc-en.
- Internettkafeer og andre offentlige nettverk er risikable fordi de kan åpne for trusler gjennom nettparasitter og spoofing. Husk på at din egen pc må ha oppdaterte antivirus- og brannveggprogram.
- Hvis du benytter deg av mobiltelefonnettet / 3G – så kan det være sikrere men også MYE dyrere – sjekk prisene i det landet du er slik at ikke det blir en overraskelse når du kommer hjem.
- Når du tar meg deg den bærbare på ferie, risikerer du også å miste den eller få den frastjålet deg. Husk at informasjonen du har lagret i den bærbare ofte er mer verdifull enn selve maskinen. Ta sikkerhetskopi både før og underveis, og vurdér om du bør kryptere hele harddisken for at ikke andre skal få tak i din informasjon. Skriv gjerne ut en cd med feriebildene og oppbevar den adskilt fra maskinen, alternativt send den hjem.
- Om du er vant til at din bærbare får oppdatert sitt antivirusprogram fra jobben din, sjekk om dette gjelder også når du reiser. Vurdér om du trenger et midlertidig antivirusalternativ for ferien, slik at du er sikret oppdatering.
- Har du en stasjonær pc hjemme, så bør du sikkerhetskopiere den før du tar ferie. Om du vil være på den sikre siden, bør du vurdere å kryptere harddisken her også. Husk å oppbevare sikkerhetskopien på et sikkert sted utenfor hjemmet, for eksempel i en bankboks eller hos noen du stoler på.
- Mange har mobiltelefoner som nesten er like avanserte som bærbare pc-er, med viktig innhold som e-post, datafiler og programvare som trenger vern som om det var en pc. Husk på å verne din mobiltelefon i sommer, for eksempel med å kryptere innholdet, skru av kringkasting av bluetooth og passordbeskytte tilgangen til mobilen.
Tone Hoddø Bakås i NorSIS stiller seg bak rådene fra Symantec, og legger til:
- Tenk også på hva du bruker offentlige pc-er til i ferien. Vi anbefaler å unngå bruk av nettbank på slike pc-er, og slipp aldri kredittkortet ditt av syne om du bruker det til betaling. Ofte kan det være lurt å skifte kode både på nettbank og kort når du kommer hjem, i tilfelle noen har kikket deg over skulderen.
Les også:
- [13.06.2008] Kina nekter for hack mot kongressen
- [13.06.2008] EU-organ for nettsikkerhet får nytt liv
- [10.06.2008] EU avviser felles vern av IT-infrastruktur