BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dette er Microsofts store virtualiseringsplan

Slik skal Microsoft hamle opp med VMware, Google og Amazon på virtualisering og «cloud»-tjenester.

Microsoft har fire hovedsatsningsområder  innen virtualisering.
Microsoft har fire hovedsatsningsområder innen virtualisering.
26. juni 2008 - 11:49

Microsoft er verdens største programvareselskap, og en av historiens mest vellykkede kommersielle selskap uansett bransje.

Nå utfordres programvaregiganten på flere områder, blant annet av virtualiseringsteknologi. Den definitive markedslederen er VMware, som hovedsaklig jobber med virtualisering av operativsystem, enten det er på klientene eller på serverne.

Microsoft har levd godt på at deres Windows-operativsystem er plattformen som de fleste andre programvareleverandører bygger sine løsninger på toppen av. Denne posisjonen vil de trolig beholde i mange år fremover, men samtidig er virtualisering i ferd med å bli en plattform i seg selv, og den kan underminere posisjonen til Windows.

Microsoft har ikke ligget på latsiden på dette feltet. De kjøpte blant annet VMware-konkurrenten Connectix for å få på plass egen virtualiseringsteknologi. Den har de videreutviklet, og om kort tid kommer Microsoft med Hyper-V, ett virtualiseringslag som kan kjøre rett på maskinvaren uten å måtte gå via et operativsystem. Det ryktes at Hyper-V skal lanseres allerede i dag.

Rashied Akrum kom til Microsoft gjennom deres kjøp av Softgrid.
Rashied Akrum kom til Microsoft gjennom deres kjøp av Softgrid.

Programvaregiganten nøyer seg ikke med dette, de kjøpt også SoftGrid, en leverandør av virtualiseringsprogramvare som gjør det mulig å virtualisere på applikasjonsnivå. Rashied Akrum kom til Microsoft gjennom dette kjøpet, og digi.no fikk et intervju med ham i forbindelse med at han var på besøk i Norge.

4 satsningsområder

Rashied fortalte at Microsoft i sin virtualiseringstankegang har valgt å dele opp satsningen i fire områder:

  1. Servervirtualisering (hypervisor)
  2. Desktopvirtualisering (operativsystem-på-operativsystem)
  3. Applikasjonsvirtualisering (virtuelle «bobler» for applikasjoner)
  4. Presentationsvirtualisering (terminalserver)

- Vi bringer ikke ut et verktøy, men en hel verktøyskasse for virtualisering, sier Akrum.

De to første områdene er relativt like. Det dreier seg om å virtualisere hele operativsystem. På serverne satser Microsoft på at kundene velger å kjøre virtuelle maskiner direkte på hypervisor-laget.

Det er ikke noe i veien for å fortsette med å kjøre virtuelle servere på toppen av en vanlig serverinstallasjon, men i Microsofts strategiske satsning er dette en bruksmåte som faller innunder deres satsning på desktopvirtualisering.

Det tredje området, applikasjonsvirtualisering, er en løsning Microsoft fikk med kjøpet av SoftGrid. Med dette systemet får hver enkelt applikasjon sin egen «boble» på operativsystemet slik at installasjoner ikke påvirker andre programmer. Det gjør det også lettere for administratorer å drifte Windows-klienter fra sentralt hold.

I utgangspunktet forholder SoftGrid-applikasjoner seg kun til sin lokale boble, uten å få tilgang til resten av maskinens Windows-register. De kan imidlertid gå utenfor boblen hvis det er informasjon som de trenger å hente ut, noe som er nødvendig på noen typer applikasjoner.

Per i dag fungerer applikasjonsvirtualisering kun på klientsystemene, samt på terminalservere som betjener sluttbrukere. Microsofts ambisjoner er større, og Softgrid hadde allerede begynt å utvikle teknologi for å bruke slike løsninger også på serverne, da de ble kjøpt av Microsoft for cirka 2 år siden.

- Det neste steget er applikasjonsvirtualisering for servere, sier Akrum til digi.no.

Dette er trolig en kjernekomponent i hvordan Microsoft ser for seg å konkurrere i det kommende «cloud»-markedet. Det vil si markedet der servertjenester kjøres fra store serverfarmer, som står eksternt.

Foreløpig er det Google som er mest kjent for slike datasentre, men det er Amazon som har kommet lengst med å tilby kunder å bruke deres gigantiske serverparker.

Google satser på å levere det de kaller Google App Engine, men de har foreløpig begrenset seg til bare å støtte applikasjoner utviklet i programmeringsspråket Python.

Amazon på sin side har en egen lagringstjeneste, Amazon S3, og en serverdriftstjeneste kalt Amazon EC2, som lar kundene laste opp virtuelle Xen-image.

En viktig del av Microsofts strategi for sine «cloud»-baserte serverparker dreier seg om applikasjonsvirtualisering.

- Det var en grunn til at produktet het Softgrid, sier Akrum.

Akrum forklarer at de ser for seg en tredelt modell med de fysiske serverne på datasenteret i bunn.

  1. Fysiske servere
  2. Applikasjonsvirtualisering
  3. Modell-lag

I midten ligger et lag med applikasjonsvirtualisering som sørger for at alle mulige eksisterende serverapplikasjoner kan installeres som en virtuell applikasjon.

Modell-laget består av ett sett med policies som avgjør hvordan de virtuelle serverapplikasjonene skal installeres og distribueres rundt om i serverparken.

Softgrid-løsninger har blitt populære i Windows-miljøer. De gjør hverdagen mye enklere for IT-drift, og det gir en mer stabil plattform. På spørsmål om hva som gjør at ikke alle bruker det, har Akrum to svar:

Lisenskompatibilitet og det at pakkene er atskilt fra hverandre. Sistnevnte blir et problem hvis man for eksempel skal få SuperOffice og Microsoft Office til å spille sammen.

I utgangspunktet blir hver applikasjon installert i hver sin «boble» for ikke å forstyrre hverandre, men det fungerer ikke optimalt for de applikasjonene som er tett integrert. Det finnes imidlertid en enkel løsning.

- Man kan putte de begge i en pakke, sier Akrum.

Men han anbefaler det ikke som en generell løsning. Det må hver enkelt IT-avdeling selv vurdere, sier han.

Det fjerde satsningsområdet er det Microsoft kaller «presentation virtualisering». Det er i praksis det mange er kjent med som terminalservere. I seg selv er ikke dette egentlig en virtualiseringsteknologi, men den er nært beslektet. Det kommer forøvrig tydelig frem gjennom Citrix' kjøp av virtualiseringsselskapet XenSource.

I denne satsningen er det i praksis to modeller. Den tradisjonelle der operativsystemet deles opp slik at flere kan bruke det samtidig, og det som kalles «hosted desktop».

- Vi ser aktivt på «hosted desktop», sier Akrum.

Det er en løsning som lar bedrifter installere fullverdige, selvstendige installasjoner på en server, og så la brukerne få tilgang over nettet. I motsetning til tradisjonelle terminalserverløsninger, så får brukeren full tilgang til sin individuelle installasjon.

Hos Microsoft heter løsningen Windows Vista Enterprise Centralised Desktop. VMware har en tilsvarende løsning som heter Virtual Desktop Infrastructure (VDI).

- Vi tror at hosted desktop vil bli et viktig satsningsområde i fremtiden, sier Akrum.

Her ligger trolig en annen viktig del av Microsofts «cloud»-strategi. «Hosted desktop» kan fungere internt i kundens nett, men det kan også kjøres direkte fra en av Microsofts store serverparker.

Akrum er imidlertid nøye med å påpeke at Microsoft ikke bygger ut disse «cloud»-tjenestene for å konkurrere med sitt store og omfattende partnerapparat.

- Vi bygger datasentre for partnerne, sier Akrum.

Han og Microsoft er overbevist om at «hosted desktop» er noe kundene etterhvert vil etterspørre, selv om mange i dag er skeptiske til å sette ut hele eller deler av sin infrastruktur.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra