BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå kan du laste ned Firefox 3

Mozilla lanserte i kveld en etterlengtet ny versjon av nettleseren Firefox. Nyhetene er mange.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. juni 2008 - 19:01

Mozilla lanserte kveld den første nye versjonen av nettleseren Firefox siden oktober 2006, da versjon 2 ble sluppet.

    Les også:

Firefox 3 er en minst like stor oppgradering som inneholder nyheter og forbedringer både i brukergrensesnittet og i presentasjonsmotoren og andre komponenter som befinner seg under skallet.

Det er vanskelig å sette fingeren på hva som er den viktigste nyheten, men mange trekker fram den bedre ytelsen som en hovednyhet. Både oppstartstiden, minnebruken og Javascript-ytelsen skal være kraftig forbedret.

I selve brukergrensesnittet er det en mengde små og en håndfull store forandringer. Det største er det nye adressefeltet, AwesomeBar, det nye bokmerkesystemet, Places, samt administrasjonsdelene for nedlastinger og utvidelser.

I likhet med adresselinjen i nye Opera 9.5, er det bruk av indeksert innhold som er det sentrale i AwesomeBar. Men mens Opera 9.5 indekserer alt innholdet på sidene brukeren besøker, nøyer Firefox 3 seg med å indeksere URL-ene og sidetitlene til de besøkte sidene, samt brukerens bokmerker, inkludert kommentarer og stikkord.

Firefox 3 AwesomeBar
Firefox 3 AwesomeBar

Det spesielle med AwesomeBar er at den lærer av hvordan brukeren benytter løsningen. Skriver brukeren inn "firefox" i søkefeltet og velger en av de foreslåtte sidene, vil AwesomeBar huske dette til neste gang og rangere denne siden høyere neste gang brukeren søker etter det samme. Målet er altså å tilby brukeren den mest aktuelle siden, basert på hva brukeren har valgt tidligere.

Places er det nye bokmerkesystemet i Firefox 3. Går man inn på en side man ikke har bokmerket tidligere, blir det vist en stjerne i adressefeltet. Klikker man på denne, blir siden bokmerket. Dette bokmerket legges i en egen mappe for ikke-arkiverte bokmerker, som brukeren senere kan administrere. Er man derimot på en side som er bokmerket, vil det blir vist en stjerne med en annen farge. Klikker man på denne, kan man redigere bokmerket, for eksempel flytte det, døpe det om eller legge til tagger.

Places inkluderer dessuten en samling «smarte mapper», som viser en oversikt over blant annet de nyeste bokmerkene, de mest besøkte sidene. Det er også mulig for brukeren å lage egne, smarte mapper, gjennom å lagre søk i Places.

Verktøyet for administrasjon av Firefox-utvidelsene er blitt bygget om og tilbyr nå blant anbefalinger til utvidelser, samt gi enklere tilgang til informasjon om plugins, slik som Java og Flash.

Fortsatt er det dessverre mange tillegg som ikke fungerer, men en hel del har blitt oppdatert for bruk sammen med Firefox 3.

Nedlastingsverktøyet i Firefox støtter nå gjenopprettelse av nedlastingsøkter, noe som betyr at brukeren kan fortsette nedlastinger som er blitt avbrutt på grunn av feil eller fordi brukeren har ønsket det. Nedlastingen kan fortsettes fra der man slapp, også om Firefox har blitt startet på nytt.

For webutviklere er det en også en hel del å glede seg over. Firefox 3 har fått bedre støtte for webstandarder og greier Acid2-testen. Spesielt skal støtten for CSS 2.1 ha blitt bedre. Innholdsleverandører kan glede seg over at Firefox nå omsider støtter myke bindestreker (­), som bare vises ved behov. Nettleseren skal også bedre presentere enkelte typer innhold på sider som ikke er ferdig nedlastet ennå.

Firefox 3 støtter nå JavaScript 1.8 og tilbyr flere nye programmeringsgrensesnitt og objekter som er tilgjengelige for blant annet utviklere av utvidelser. Dette gjøres gjennom Firefox User Extension Library (FUEL).

Noe av den nye funksjonaliteten som kan ventes med HTML 5 har også kommet på plass. Dette gjelder ikke minst mellomlagring når nettleser ikke har nettilgang.

I tillegg skal støtten for vektorgrafikk-språket Scalable Vector Graphics (SVG) ha blitt forbedret, og Firefox 3 støtter nå APNG-filer (Animated Portable Network Graphics), en mer moderne og funksjonsrik teknikk for å vise små animasjoner enn animerte GIF-filer.

Flere detaljer om mange av nyhetene presenteres på denne siden, mens Sitepoint går en del i dybden i denne artikkelen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Firefox 3 er tilgjengelig for nedlasting på denne siden, på en rekke språk og til Windows, Linux og Mac OS X. Men allerede i det denne artikkelen publiseres, er pågangen svært stor, og det er vanskelig å komme inn på sidene.*

Indirekte nedlastingslenker (vilkårlig speiling):

Bokmål: Windows, Linux, Mac OS X.

Nynorsk: Windows, Linux, Mac OS X.

Engelsk: Windows, Linux, Mac OS X.

Mozilla forsøker sammen med lanseringen å sette ny Guinness-rekord i antallet nedlastinger av et program i løpet av et døgn.*

    Les også:

*Oppdatering: På denne siden kan man se hvor mange som har lastet ned Firefox 3 til nå. Klokken 20.10 tirsdag kveld, en drøy time etter lanseringen, var antallet på over 423.000, hvorav 2384 i Norge. Antallet ville sikkert ha vært betydelig høyere dersom alle hadde kommet inn på Mozillas sider. Men i tillegg kommer nedlastinger som ikke telles av Mozilla, for eksempel direkte fra FTP-servere og andre nedlastingssteder.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra