JUSS OG SAMFUNN

- Tragisk å høre om nye dødsfall

Men næringsminister Sylvia Brustad roser Telenor for «kraftfullt arbeid» for å sikre arbeidsmiljøet.

26. juni 2008 - 08:27

Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) sier det er tragisk å høre om fem nye dødsfall for Telenors underleverandør i Bangladesh.

- Jeg reagerer selvsagt på linje med alle andre, og synes at det er dypt tragisk når mennesker dør, sier Brustad om sin umiddelbare reaksjon på nyheten.

Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og styreleder Harald Nordvik ba om et møte med næringsministeren onsdag for å orientere henne om saken.

- Vi er enige om at det er viktig å rydde opp, finne ut hva som har skjedd og gjøre det man kan for å sikre at helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i alle ledd, sier Brustad til NTB etter møtet med Telenor-toppene.

Hun mener Telenor er i gang med et «kraftfullt arbeid» for å sikre arbeidsmiljøet, og sørge for at de etiske bestemmelsene blir fullt i alle land.

Telenor har utarbeidet oversikten som et ledd i arbeidet med å gå gjennom virksomheten til sine underleverandører, etter avsløringene i den danske TV-dokumentaren «Et tårn av løfter» i mai.

- Dessverre har flere personer mistet livet på jobb for våre leverandører i Bangladesh, og vi beklager ethvert dødsfall. Som jeg tidligere har sagt, smerter dette oss, og bedre systemer og kontrollrutiner for oppfølging av selskapets underleverandører har høy prioritet, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor.

Arbeidet med å undersøke og kartlegge pågår fortsatt, og Telenor kan ikke utelukke at det kan komme flere rapporter om dødsfall.

- Vi er ennå ikke kommet til bunns i arbeidet. At vi får rede på ting vi ikke visste på forhånd, det må vi regne med, sier Baksaas.

Han ville onsdag ikke gå inn på hva selskapet vil gjøre overfor de etterlatte. Det er heller ikke klart hvor omfattende gjennomgangen vil bli.

- Først og fremst ser vi på 2008. Vi vet jo at det er mange underleverandører, og vi må gjøre en grensesetting på hvor langt inn og hvor langt bakover vi skal gå. Samtidig må vi sørge for at ting blir rettet på, og at vi blir bedre i framtiden, sier han.

Arbeidet med å se på forholdene hos Telenors underleverandører i Pakistan er også i gang. På grunn av manglende innrapportering har konsernet også lite informasjon om arbeidsforholdene der.

- Det er ingen grunn til å tro at det har vært noe bedre bakover i rekkene i Pakistan i de fire årene vi har vært der, sier Baksaas.

Til sammen har ni personer mistet livet i forbindelse med arbeid hos Telenors underleverandør Grameenphone. Fire av dødsfallene har vært omtalt i pressen tidligere. De nye dødsfallene har oppstått grunnet hjertestans, slangebitt, fall fra stillas, fall fra antennemast og fall fra tak.

Tidligere har det vært avdekket at to personer mistet livet etter kontakt med strømførende ledninger, en ung jente mistet livet etter kontakt med et strømførende gjerde og en arbeider omkom i et syrebad.

Ifølge Telenor har Grameenphone iverksatt en rekke opplæringsprogrammer og holdningsskapende tiltak for å styrke arbeidet med helse, miljø og sikkerhet (HMS) blant sine ansatte og hos sine underleverandører.

Tiltakene omfatter blant annet førstehjelp, helse og hygiene, trafikksikkerhet, generell sikkerhetstrening og bruk av personlig verneutstyr

I tillegg er det rapportert om to dødsfall etter sivile trafikkulykker der Grameenphones biler har vært involvert. (©NTB)

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.