Intel er en av IT-bransjens største lokomotiver, og selskapets økonomiske prestasjoner følges av flere enn selskapets egne aksjonærer.
Hvis selskapet leverer gode tall, henger det som regel sammen med at markedet for PC-salg går godt, og Intels prestasjoner er derfor en indikator for hvordan resten av IT-markedet går.
Konkurrenten AMD sliter med underskudd, og har nylig sagt at de må kutte hver tiende stilling for å få selskapet ordentlig på bena igjen. Intel derimot, går så det suser.
Paul Otellini, selskapets toppsjef, sier i en pressemelding at etterspørselen etter Intels prosessorer er stor i alle segmentene og i alle deler av verdenen. Spesielt stor er etterspørselen etter prosessorer til bærbare PC-er.
I selskapets regnskapsmessige andre kvartal endte med en omsetning på 9,5 milliarder dollar. Det var 9 prosent bedre enn i samme kvartal i fjor, og var 150 millioner dollar mer enn hva konsensus blant aksjeanalytikerne som følger selskapet var.
Overskuddet steg med hele 25 prosent og endte på 1,28 milliarder dollar.
Intel er den soleklare markedslederen med en markedsandel på hele 80 prosent. Resten har AMD, samt at noen få spesialiserte nisjeleverandører leverer litt her og der uten at det synes på statistikken.
Denne størrelsesfordelen gir Intel muligheten til å spre sine kostnader på mange flere enheter, noe som er kritisk i en bransje der forskningen er dyr og fabrikkene må være av en viss størrelse for å kunne hente ut skalafordeler.
AMD gikk på en smell i forbindelse med kjøpet av grafikkortprodusenten ATI, og må si opp hver tiende ansatte. Intel er ikke immun mot tilsvarende tabber og problemer, men de har lettere for å absorbere sine feilinvesteringer på grunn av størrelsen.
Intel har også vært gjennom nedbemanningsrunder. Selskapet har nå 82.000 ansatte, noe som er cirka 20.000 mindre enn for to år siden.
AMD har cirka 16.000 og skal si opp omtrent 1.600.
Les også:
- [12.11.2008] AMD tar innpå Nvidia
- [14.07.2008] Kjempesmell og masseoppsigelser i AMD