I januar 2005, bare noen uker etter at Oracle hadde vunnet en langvarig kamp for å overta PeopleSoft – og dermed også JD Edwards – kunngjorde Oracles største konkurrent innen forretningsapplikasjoner, SAP, at de hadde kjøpt TomorrowNow, en spesialist innen vedlikehold og support for nettopp systemer fra PeopleSoft og JD Edwards.
Poenget med kjøpet av TomorrowNow var å få tilgang til kunder av PeopleSoft og JD Edwards, som plutselig var blitt Oracle-kunder, sette opp hindringer for Oracles ekspansjon, og helst få kundene over på SAPs egne løsninger.
I november 2005 kom Oracle i mål med kjøpet av enda en sentral SAP-konkurrent, CRM-giganten Siebel. I mai året etter gikk TomorrowNow ut med et tilbud om vedlikeholdsavtale for Siebel-kunder, til halv pris av det Oracle tok. Deretter reduserte TomorrowNow også prisene på vedlikehold og support av løsninger fra PeopleSoft og JD Edwards.
Til å begynne med fnyste Oracle av denne «nisjevirksomheten» til SAPs datterselskap. I mars i fjor kom det harde skytset: De anklaget SAP for industrispionasje.
Det er selvfølgelig legitimt for en som skal drifte og vedlikeholde omfattende IT-systemer å ha tilgang til support, fikser, oppdateringer og så videre fra leverandøren. Oracle mener SAP gikk over streken, og anla et søksmål der det ble hevdet at SAP hadde misbrukt logginn-rettighetene til kundene som var i ferd med å bytte vedlikeholdsavtale fra Oracle til TomorrowNow. Ifølge søksmålet har SAPs datterselskap lastet ned og kopiert tusener av dokumenter, også internt materiale og programkode som de ikke hadde rettmessig tilgang til.
SAP ventet til juli i fjor med å svare på disse anklagene. De sa at ingenting av det som ble lastet ned, ble kopiert eller overført ut av TomorrowNows egne lagre. De framholdt at de fleste nedlastingene var i henhold til lover og regler, samtidig som de innrømmet at noen «uheldige» nedlastinger av fikser og supportdokumenter hadde funnet sted. SAP påsto videre at Oracle ikke hadde lidd noen overlast av betydning.
Oracle utvidet deretter søksmålet til også å omfatte patentbrudd og kontraktsbrudd.
Søksmålet skal opp for retten i februar 2010. Partene har berammet et møte i oktober i år.
I november i fjor ble det klart at SAPs egen vurdering av saken var at de sto svakt.
Da forlot nøkkelpersonene i TomorrowNow-ledelsen selskapet. Kundene ble advart at de burde finne andre løsninger på drift og vedlikehold, og hele TomorrowNow ble lagt ut for salg.
I går bekreftet SAP at ingen vil kjøpe TomorrowNow, og at de akter å avvikle hele selskapet. De 225 gjenværende kundene skal få bistand fra SAP til å finne andre løsninger, i samarbeid med Oracle.
SAP har satt 31. oktober som frist: Innen da skal alle TomorrowNow-kundene være overført til andre løsninger, og hele datterselskapet skal være avviklet.
Talspersoner for SAP sa i juni at de ønsker å komme fram til et forlik med Oracle. Det er ikke meldt om konkrete utspill om dette.
Oppfatningen blant observatører ser ut til å være at det kan være vanskelig for Oracle å bevise sine påstander, at etterforskningen vil være en enorm belastning på SAP og at det ser ut til at Oracle har de beste kortene.
Les også:
- [31.07.2008] Mange kritiske hull i Oracle
- [29.07.2008] Dekkoperasjon i SAP, hevder Oracle
- [29.07.2008] SAP svekkes av dollarens fall
- [06.07.2007] Oracle uten bevis for at SAP stjal kode
- [03.07.2007] SAP innrømmer svikt i Oracle-søksmål
- [12.05.2006] SAP vil kapre inntekter fra Oracle