JUSS OG SAMFUNN

Lordene vil utlevere «Pentagon-hacker»

Gary McKinnon ble avvist i den siste britiske ankeinstansen, og skal utleveres til USA.

31. juli 2008 - 14:27

I perioden februar 2001 til mars 2002, altså månedene før og etter terrorangrepene mot World Trade Center og Pentagon, greide Gary McKinnon (42) å bryte seg inn i 97 datamaskiner i det amerikanske forsvaret, fra et privathus i England.

    Les også:

McKinnon bestrider ikke dette. Han var arbeidsløs IT-systemadministrator, og jaktet etter opplysninger om UFO-er. Han sier han ble svært overrasket over hvor enkelt det var å komme seg gjennom Pentagons sikkerhetssystemer, og i henrykkelsens rus lot han seg friste til å legge igjen noen ikke helt overveide meldinger til USAs forsvarsdepartement, som «US foreign policy is akin to government-sponsored terrorism these days...» og «It was not a mistake that there was a huge security stand down on September 11 last year... I am SOLO. I will continue to disrupt at the highest levels.»

Dette innrømmer han. Og han angrer.

McKinnon ble arrestert av britisk politi i 2002, men aldri siktet. Etter hvert begjært USA ham utlevert. Pentagon oppfatter ham som verdens verste hacker. De mener å kunne bevise at han stjal 950 passord og at han slettet viktige filer ved en marinebase i New Jersey. Han skal ha herjet slik at 2000 datamaskiner i militærdistriktet Washington måtte stenges i 24 timer. Gjenopprettingsarbeidet alene skal ha kostet opp mot 900.000 dollar.

McKinnon mener han ikke har slettet filer og ikke forvoldt skadeverk. Han mener han gjøres til syndebukk for slett sikkerhet. Amerikanerne mener han handlet i den hensikt å bryte ned deres sikkerhet og øve press mot deres myndigheter. McKinnon fastholder at han ikke er terrorist, og aldri har hatt noen sympati for terrorister.

USA har fått medhold i alle britiske rettinstanser i at McKinnon skal utleveres og stilles for retten hos dem.

I går leverte britenes øverste ankeinstans, den såkalte «Law Lords» panelet i House of Lords, en enstemmig dom: McKinnon skal utleveres, og han blir det innen 14 dager med mindre han retter en appell til den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Til BBC slår McKinnon fast at han absolutt har tenkt seg til Strasbourg.

Siktelsen i USA omfatter ti punkter som hver bærer en maksimal straff på ti års fengsel. McKinnons advokater sier de frykter at han til og med kan havne i Guantanamo som «fiendtlig stridsmann». De mener han i stedet burde vært stilt for retten i Storbritannia.

I praksis virker en «terror dom» på 60 års fengsel svært usannsynlig. McKinnons advokater forklarte Law Lords-panelet at amerikanerne har foreslått en langt mildere behandling mot at McKinnon erklærer seg skyldig i deler av siktelsen. Da vil de frafalle anklagene om «betydningsfull skade mot nasjonens sikkerhet», og redusere straffen til mellom 37 og 46 måneders fengsel. Når dommen faller vil de sende McKinnon tilbake til Storbritannia, der han kan løslates på prøve etter britiske regler.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Les mer
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra