FORBRUKERTEKNOLOGI

Gjør Firefox til personlig assistent

Lag intelligente snarveier og tilpassede «mashups» med Mozilla «Ubiquity».

27. aug. 2008 - 11:15

Noe av det som kjennetegner den såkalte «Web 2.0» er at man kan sette sammen og tilrettelegge ulike typer webtjenester for å få en helt ny applikasjon, gjerne kalt «mashup». Utviklere som har lært seg dette, er i stand til å lage nye tjenester på rekordtid.

For vanlige brukere, er det imidlertid ikke så lett å lage en mashup, selv om man kjenner til og kan bruke de tjenestene man vil sette sammen. Dette har inspirert flere til å tenke seg hvordan mashups kan gjøres tilgjengelig også for kodeukyndige.

I går kunngjorde Aza Raskin, sjef for brukeropplevelse ved Mozilla Labs, at han har kommet langt nok med en løsning på denne utfordringen til at han vil dele den med alle: Introducing Ubiquity.

Ubiquity – «allestedsnærvær» – er foreløpig i versjon 0.1, og distribueres som åpen kildekode.

Det er et tillegg til nettleseren Firefox som lar deg lage en mashup som en serie enkle kommandoer.

Med prototypen får man kommandoer knyttet til kjente karttjenester, oversettelsestjenester, søketjenester, oppslagsverk, videotjenester, sosiale tjenester, værtjenester og så videre. Veiledningen viser hvordan man kan lage sine egne kommandoer.

En video på Raskins presentasjon viser hvordan man kan lage en e-post som en e-post med kart og vurderinger av restauranter, i stedet for å klippe og lime bilder og tekst, eller i stedet for å legge inn en serie med lenker.

Kommandoene er laget slik at de legges tett opp til vanlig engelsk. For å sende et kart per e-post, er kommandoen enkel: «E-mail Peter». Ubiquity vil hente Peter fra kontaktlisten, opprette en e-postmelding, legge inn kartet som interaktiv tjeneste for mottakeren, og selvfølgelig la avsenderen skrive inn egne bemerkninger eller legge inn ytterligere interaktive tjenester.

Ubiquity kan også være svært hendig for vanlig bruk av tjenester på web.

Er du i Firefox og trenger et kart, åpner du kommandolinjen til Ubiquity gjennom en hensiktsmessig snarvei fra tastaturet (standarden er Ctrl-ordmellomrom), og skriver «map ». Ubiquity leter opp Google Maps, legger inn adressen eller stedet du vil ha kart over, og viser kartet i nettleseren.

Andre eksempler: For å slå opp stillehavsøya Nuei i Wikipedia skriver du «wiki Nuei». For å oversette tekst fra et nettsted til et (forhåndsdefinert) språk, er kommandoen «translate».

Denne bruken av kommandoer i naturlig språk får Raskin til å beskrive Ubiquity som «umiddelbar tilgang til tjenester gjennom språk».

Veteraner vil minnes hvordan programvare på 1980-tallet, altså før alle fikk grafikk og mus, lot seg styre fra en kommandolinje. Siden Ubiquity lar deg definere dine egne kommandoer, skulle det ikke være overkommelig å lage kommandoer på norsk.

En annen beskrivelse Raskin bruker, er at Ubiquity gjør mashups brukersentrerte framfor nettstedsentrerte. Man lager seg selv den mashup man trenger, i det man trenger den.

Liknende prosjekter er Inky og Yubnub, begge fra Massachusetts Institute of Technology. I motsetning til disse er altså Ubiquity nå publisert som åpen kildekodeprosjekt, med eget nettsted for dem som vil bidra til det.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.